Šta Zukorlić nije rekao o bosanskom jeziku

Ostavite komentar


  1. Ne ulazeci u polemiku vezanu za bosanski jezik, pitam se koje akademije je Zukorlic clan? Ondnosno, da li je uobicajno (pa i moralano ispravno) predstavljati se kao „akademik“, ako nisi clan SANU.
    Ne bih da banalizujem, ali znaci li da i prisustvovanje nekoj svecanoj akademiji, prisutnom daje za pravo da se nazove akademikom?

  2. Ako je Мухамед „бошњак“ (питање по чему ако је рођен у Србији и очигледно говори српски?) зашто заговара „босански“ а не „бошњачки“ језик ако већ има намеру да преименовањем српског језика гради сопствени „национални“ идентитет? Узгред откако је Тито дао једној верској заједници право да се прогласе „нацијом“ не престају њихова настојања да формирају своју „националну“ свест (неки би рекли и несвест) пркосећи и лингвистици и историји и здравој памети. Али то је већ тема за психијатрију изгледа јер да није давно би имали амерички, канадски, бразилски, мексички и чак аустријски и аустралијски „језик“. Сви они немају комплекса да признају да говоре енглески и шпански рецимо као и Бразил португалски и то им не негира ни државност ни нацију ма како је дефинисали. Само код нас искомплексирани граде идентитет измишљањем непостојећих језика.

    1. Odličan komentar. Dobro izabranim primerima sve objašnjeno, i one koji se ne slažu ostavlja bez argumenata.

  3. Jedinstven slucaj u svetu da je nacija nastala na stokholmskom sindromu tj. na identifikaciji sa turskim okupatorom. Ovo naknadno izmisljanje porekla, pokusaji da se „dokaze“ direktna povezanost sa Bosancima/Bosnjacima/Bogumilima/Dobrim Bosnjanima koji se spominju po raznim istorijskim spisima, samoproglasenje za autohtone ili izmilsjanje „posebnog“ jezika, ne treba ni komentarisati.

  4. Bobo bi po onoj narodnoj „što je babi milo“ da drugome određuje kako će se ko nacionalno izjasniti i kako će nazvati jezik kojim govori. On kao da ne zna da naš ustav garantuje svakom građaninu da se izjasni nacionalno kako onto želi i da nazove jezik koji govori koko želi. Zašto on hrvatski i crnogorski jezik ne nazove srpski. To što Slikar Mehmed Slezović piše o ugrožavanju nacionalnog identita Bošnjaka to je pokušaj dalje asimilacije. Polazeći od toga šta su im u Bosni počinili oni koji žele da sada da ih asimiluju, Bošnjaci to neće nikad dozvoliti. Za Bobušu odgovor: akademik Zukorlić je član BANU – Bošnjačke akademije nauke i umjetnost.

    1. Prvo, BANU je privatna organizacija, osnovana od grupe građana i kao takva predstavlja udruženje gradjana.
      Podsetio bih Vas, ta i takva akademija nema niti jedan svoj istraživački entar, institut, bilo kakvu naučno istraživačku instituciju bar u rudimentalnom obliku…
      Pa čak, i na svom sajtu, navodi dva sedišta, u Sarajevu, u Štrosmajerovoj broj 1 i u Novom Pazaru, u Dimitrija Tucovića bb a kao kontakt se navodi email na gmail-u.
      Dovoljno da se definiše koliko je to ozbiljna i prava institucija!

      A drugo, niko iole normalan Vama ne osporava pravo da sebe zovete i smatrate čime god hoćete pa i da svoj jezik zovete kako god ali radi se samo o tome da je neprihvatljivo da se sa bošnjačkog pršaltavate se na bosanski, odnosno, i to je Vaše pravo i možete ali ne možete da naturate to svima odreda.

      I treće, ako ste Vi lično, strosedeoc na prostorima Sandžaka odnosno Raške oblasti, a po tim podrazumevam ćivot predaka pre 1878 godine na tim prostorima, u 15-20% Vam je neki dalji predak bio albanac doseljen posle 1690 ili u ostalih 80-85% srbin i tako je koliko god to bilo mrsko priznati i naravno da Vam i pored toga ne osporavam Vaše pravo da se deklarišete onako kako god Vi želite.

Ostavite komentar


Društvo

A ko pita prosvetare 5

A ko pita prosvetare

U situaciji u kojoj su institucije razrušene, osiromašene, nemoćne, ucenjene pa time i nesamostalne i zavisne, svoj posao ne rade, nereagovanje je često dovoljan uslov za bezakonje, koje se o glavu obija prosečnom građaninu.

Naslovna strana

Naslovna strana za 15. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.