Štab za vanredne situacije o vodosnabdevanju Majdanpeka: Sistem raspodele po visinskim zonama, zabrana zalivanja bašti i pranja automobila 1Foto: G. Tončev Vasilić/SZC

Zbog ograničenog snabdevanja vodom, usled smanjene količine vode u sistemu vodosnabdevanja i ugroženosti kontinuirane isporuke vode za piće građanima, do daljeg je strogo zabranjeno korišćenje pijaće vode za pranje ulica, trotoara, automobile, tepiha, zalivanje bašti i dvorišta u Majdanpeku, Jasikovu, Vlaolu i Leskovu. Ova zabrana izrečena je na osnovu Zaključka Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Majdanpek donetog na sednici održanoj u četvrtak, 28. jula.

Izmena režima rada pumpi, preraspodela vode po visinskim zonama, dovoženje vode cisternama bili su načini koje je JP “Vodovod” Majdanpek primenjivalo pokušavajući da makar delimično sanira probleme u vodosnabdevanju koji su posledica naglog pražnjenja vodozahvata.

Prema navodima nadležnih u JP “Vodovod” pre nedelju dana, 20. jula, primećeno je naglo smanjenje dotoka vode u vodozahvat “Pustinjac”, kada su i počeli problemi sa vodosnabdevanjem.

-Majdanpeku je, ne računajući Debeli Lug i pogone rudnika koje snabdevamo pijaćom vodom, na današnji dan potrebno 2.400 kubika vode za 24 sata, a mi dopremamo 1.700 kubika za 24 sata. Dakle, nedostaje 700 kubika. Ovim sistemom preraspodele koji primenjujemo mi držimo system stalno napregnut id a stalno ima vode – kazao je na sednici Štaba za vanredne situacije v.d. direktora JP “Vodovod” Slobodan Krajić, dodajući da je uz sistem preraspodele voda stigla i do stanara u najvišim spratovima.

Gradski rezervoari, prema odluci Štaba za vanredne situacije, koji je zasedao u četvrtak, 28. jula, dopunjavaće se vodom koja će se dopremati cisternama koje će dnevno dovoziti 100 kubika vode iz fabrike vode u Donjem Milanovcu.

Svakodnevno će se izrađivati tabela raspodele vode po visinskim zonama za sva tri rezervoara i ona će biti dostupna putem aplikacije Sistema za integrisano upravljanje vanrednim situacijama.

Uz ocenu, da situacia koja je loša, nije ničija krivica, komandant Štaba i predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović kazao je da mora da se pronađe rešenje u narednom periodu za grad Majdanpek.

-Već smo stupili u kontakt sa nekim renomiranim kućama da nam daju neka rešenja, sa “Jaroslavom Černim” razgovaramo i sa još nekim kućama, pa ćemo videti šta i kako. Verujem da ćemo stabilizovati snabdevanja Majdanpeka koliko, toliko, ali ćemo se u narednom periodu ozbiljno pozabavati ovim pitanjem , ozbiljno odvojiti sredstva za vodosnabdeavnje Majdanpeka, i ja verujem da će to biti ne u desetinama miliona, nego u stotinama miliona vrednosti. Čak se razmišlja i o priključenju na fabriku vode u Donjem Milanovcu, da se fabrika vode proširi , možda je i to jedno od rešenja – kazao je na sednici Štaba Popović.

Zbog ograničenog snabdevanja vodom, usled smanjene količine vode u sistemu vodosnabdevanja i ugroženosti kontinuirane isporuke vode za piće građanima, do daljeg je strogo zabranjeno korišćenje pijaće vode za pranje ulica, trotoara, automobile, tepiha, zalivanje bašti i dvorišta u Majdanpeku, Jasikovu, Vlaolu i Leskovu.

Nova sednica Štaba za vanredne situacije, ukoliko se situacija ne stabilizuje, biće održana u subotu, objavio je RTV Bor.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari