Stanovnici oko železare u Smederevu ukazuju na gori scenario nego u slučaju Rio Tinta

Iz kompanije „HBIS Serbia” tvrde da je zagađenje smanjeno, dok meštani koji žive u okolini železare smatraju da je stanje nikad gore

Ostavite komentar


  1. Ne secam se da Nato bombardovao Smederevo nesto vise od drugih gradova.Ali sta je problem pokazati papire javno sta je ulozeno u zastitu prirode i drustva.Sve se svodi na majke mi .Verujte nama a ne vasim ocima.

  2. Nezahvalan narod. Toliko je bio oduševljen AV-om i njegovim kineskim prijateljima, radnim mestima, platama, zdravoj sredini i još zdravijoj sardini. Sada bi da se buni, a mrešćenje šarana iz Dunava još nije počelo. Sačekajte početak Aprila, april li li li.

  3. Pa i mi koji smo udaljeni i 10km od železare osećamo smrad i veš nam je crven, ne svaki dan kao u Radincu, Vranovu i Ralji…Ovo postaje nepodnosljivo.

  4. Trebalo bi takve „investitore“ i one koji su ih doveli tužiti za ugrožavanje zdravlja i ubistvo.

  5. Pa da se Zatvori Zelezara Onda
    A Radnici koji Rade Tamo i Celo Smederevo neka pocnu da Poste
    Neka Predju na Ekološku Hranu
    Brste Lišce Grickaju Grancice Jedu Travu
    I Bice Zdravi zar ne

  6. Ima smisla,okolo Železare su doseljenici,koji su pravili kuće ,iako je zabranjeno!

  7. Dobro, gotov je problem rio tinto, idemo redom dok ne pozatvaramo pa svi motiku u ruke i štapić da čuvamo svinje. Ja lično bih voleo da je sutra zatrvorite jer joj nikad ovde nije ni bilo mesto a i donela nam je 50 000 kokosa.

  8. Ma treba zatvoriti I zelezaru I zatvoriti Borski rudnik termoelektranu u Obrenovcu. I sta cemo onda da zivimo od cistog vazduxa.

  9. Ja živim u Smederevu od 1969 i ceo radni vek bio mi je u železari na visokim pećima, na aglomeraciji i na čeličani. Miris gasova iz železare nepogrešivo prepoznajem. U selima oko železare miris železarinih gasova se sigurno više oseća nego u gradu Smederevu gde taj miris osetim u desetak dana u godini. Međutim, miris gasova i u samoj železari je ništavan prema mirisu sumpora iz dimnjaka privatnih kuća u Smederevu koji traje svakodnevno 3 do 4 meseca u godini. Crvena prašina od rude koja se pokazuje na slikama nije štetna jer se na prirodnim temperaturama ne rastvara u vodi.
    „Ekolozi“ treba da traže uporednu analizu uticaja na zdravlje dima iz železare Smederevo i herbicida u produktima sa sela koji se prodaju na smederevskoj pijaci, ako se to uopšte analizira.

  10. Uvek se prica o tome kolika je opasnost po zdravlje mestana iz okolnih sela. Ali nikad o zdravlju radnika unutar same zelezare koji su izlozeni proizvedenoj prasini daleko vise nego bilo ko van kruga zelezare.

  11. Vrlo interesantno je videti ko se najvise buni protiv „HBIS“-a. Mestani sela Vranovo, koji vise od 50god ne placaju vodu koju dobijaju iz istog tog „HBIS“-a, mestani iz okoline fabrike koji nikad nisu dobili, niti trazili dozvole za gradnju kuca u tom podrucju, aktivisti, koji su dobijali lepe parice od „USS“ svojevremeno, te se nisu ni bunili. Sad, kada je sve presusilo I kada ne „kaplje“, ‘ajde da se bunimo. Dragom Kolji ne smetaju kompozicije tecnog gasa koje prolaze kroz centar grada, pored decijeg parka na Dunavu, koje ce kad-tad da naprave novi 5. Jun, divlje deponije, gradske kotlarnice na mazut, ali mu zato smeta zelezare. Sta je cekao do sad?

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.