Starac (92) iz Niške Banje povređen u požaru u stanu koji je zatrpao otpadom 1Foto: Nenad Kovačević

Jedna osoba iz Niške Banje zadobila je opekotine po licu i rukama u požaru koji je danas oko 17 sati izbio u u njegovom stanu.

Požar su primetili ljudi koji žive u istoj kući i pozvali policiju i vatrogasce.

Ilija Živković je rekao za agenciju Beta da je pomogao ekipi Hitne pomoći da iznese povređenog J.P. (92) iz stana i odnese ga do sanitetskog vozila.

„Video sam da ima opekotine na licu i šakama. Nagutao se dima, pa su mu odmah priključili infuziju i kiseonik“, kazao je Živković.

Njegova majka Marija Živković je rekla da je dim primetila sasvim slučajno pošto je prišla da zatvori prozor na svom spratu kuće.

„Pozvali smo vatrogasce, a suprug je preskočio komšijsku ogradu kako bi došao do njegovog stana i počeo da gasi požar baštenskim crevom. Uplašili smo se da će vatra da zahvati i naš sprat kuće i karatavan, a onda bi izgoreli nas troje, suprug, sin i ja“, izjavila je ona.

Živkovići su kazali da su godinama unazad živeli u strahu da će se dogoditi situacija do koje je danas došlo, jer J.P. od kada se tu doselio sakuplja i dovlači u stan i dvorište najrazličitiji otpad.

„On je stan u prizemlju kupio od mojih rođaka 1999. godine i živeo je tu potpuno sam, niko o njemu nije vodio računa. Mi smo godinama gledali kako dovlači otpad. Apelovali smo na nadležne da nešto preduzmu, ali ništa nije preduzeo“, istakla je Živković.

Prema njenim rečima, komunalna inspekcija bi došla, napisala bi J.P. prijavu i kaznu, a on bi to platio jer je devizni prenzioner i nastavljao dalje da prikuplja otpad.

Živkovići su kazali da su od prošlog leta do prošlog meseca obraćali Centru za socijalni rad „Sveti Sava“, gradonačelnici Dragani Sotirovskoj, komunalnoj miliciji, inspekciji za zaštitu životne sredine, lokalnom ombudsmanu i komunalnoj inspekciji opštine Niška Banja.

Komunalna milicija, dodali su, oglasila se nenadležnom, kao i inspekcija za zaštitu životne sredine.

„Lokalna ombudsmanka je poslala dopis komunalnoj inspekciji da obavi vanredni inspekcijski nadzor i naloži J.P. da u roku od sedam dana nabavi odgovarajuće kontejnere za otpad, kako bi ‘Medijana’ svo to smeće odvezla na deponiju. To je bilo u u prvoj i drugoj nedelji februara, a sada je sredina marta, a ništa nije urađeno“, kazao je Ilija Živković.

Živkovići su rekli i da su nezvanično dobili savete da se za pomoć obrate predsedniku opštine Niška Banja, ali da oni smatraju da on nije nadležan, već da problem treba da reše nadležne institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari