Stari postdiplomci čekaju amandman, bolonjcima neizvesno 1Foto: FoNet Slobodan Miljević

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Predlog izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, kojim je predviđeno produženje roka za diplomiranje studenata osnovnih studija, upisanih po starim programima.

Vlada je time podržala stav Ministarstva prosvete da starim studentima magistarskih i doktorskih studija ne treba produžavati rok za okončanje studija, kao ni prvim generacijama bolonjaca, što su bili zahtevi Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS).

Međutim, stari postdiplomci se uzdaju u podršku republičkih poslanika, koji bi amandmanom na vladin predlog zakona mogli da im obezbede produžetak roka. Takav scenario već su najavili poslanici Muamer Zukorlić, kao i LJubiša Stojmirović i Marko Atlagić iz SNS, koji su više puta istakli da će na skupštinskom Odboru za obrazovanje glasati da se svim kategorijama starih studenata produži rok za sticanje diplome.

Zasad je najneizvesnija sudbina prvih generacija bolonjaca (upisanih 2006, 2007. i 2008.). Odbor za obrazovanje o njima nije zauzeo nikakav stav, što je za Danas potvrdio i predsednik tog tela Muamer Zukorlić, demantujući time predstavnike SKONUS-a, koji na društvenim mrežama uporno tvrde da će se amandman odnositi i na bolonjce, a ne samo na stare postdiplomce.

Prema predlogu izmena Zakona o visokom obrazovanju, koji je vlada juče usvojila, studenti upisani u školskoj 2013/14. godini zadržavaju mogućnost finansiranja iz budžeta najduže godinu dana po isteku redovnog trajanja studija. Studenti koji su u školskoj 2014/15, odnosno 2015/16. ostvarili najmanje 48 ESP bodova imaju pravo da se rangiraju u okviru ukupnog broja studenata čije se studije finansiraju iz republičnog budžeta, saopšteno je posle sednice vlade.

Kako saznaje Danas, ministar prosvete Mladen Šarčević uputio je juče dopis svim visokoškolskim ustanovama u Srbiji u kojem ih obaveštava o sadržaju zakonskog predloga, uz napomenu da to imaju u vidu prilikom predstojećeg upisa u narednu školsku godinu. To praktično znači da bi prilikom rangiranja budžetskih studenata za upis u 2016/17, trebalo uključiti i akademce koji su u školskoj 2015/16. ostvarili najmanje 48 bodova. Studenti, koji su u 2013/14. upisali prvu godinu studija kao redovni i koji su taj status održali do isteka redovnog trajanja studija, takođe treba omogućiti da budu na budžetu i tokom produžene godine, navedeno je u Šarčevićevom dopisu.

Sednica

U SKONUS-u očekuju da će Skupština Srbije o izmenama zakona raspravljati 4. oktobra. Međutim, prema informacijama iz Ministarstva prosvete, Predlog izmena zakona o visokom obrazovanju naći će se na dnevnom redu Skupštine Srbije polovinom oktobra.

Zukorlić: Izjednačiti studente

Beograd – Predsednik Odbora Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamer Zukorlić ocenio je juče, posle sastanka sa delegacijom privatnih univerziteta, da svi studenti treba da budu jednaki bez obzira na to da li su studenti državnih ili privatnih univerziteta. Predstavnici privatnih univerziteta ukazali su na probleme, a koji tiču uslova rada privatnih univerziteta u Srbiji. Oni su istakli da smatraju da izmene i dopune postojećeg zakona nisu dovoljne i da je neophodno doneti potpuno novi Zakon o Visokom obrazovanju, kojim bi se uredio status privatnih univerziteta u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari