Oko tridesetak žena mlađe životne dobi iz novovaroškog kraja učiće se tokom jeseni tkanju i vezu u trening centru, koji će u okviru projekta unapređenja starih zanata biti otvoren u selu Drmanovići na padinama Zlatara.


Trening centar sa desetak razboja i pratećom opremom za izradu ćilima, serdžada i staza radiće i u Ivanju kod, dok će u selu Alin Potok kod Čajetine biti otvoren centar u kome će se učesnice projekta Prijepolja učiti dizajnu pakovanja i veštini prodaje tkanih rukotvorina koje su ne tako davno bile neizostavan detalj kućnog enterijera.

Projekat „Stari zanati za novo doba“ u tri opštine Zlatiborskog okruga trajaće godinu i po dana. Njegovu realizaciju sa više od 50 hiljada evra pomoćiće Evropska unija, dok će nastavni kadar i razboje za obuku obezbediti beogradska preduzeća „Uniset“ i „Goričanka“, inicijatori projekta. Zvaničan nosilac projekta je opština Nova Varoš, a kako bi projekat bio uspešno realizovan u sve tri opštine biće opremljen po objekat u kome će biti izvođena obuka. U tu svrhu u opštini Nova Varoš adaptirana je učionica od 45 kvadrata u četvororazrednoj školi u selu Drmanovići, koju trenutno pohađa svega šest đaka i koja radi kao istureno odeljenje Osnovne škole „Momir Pucarević“ u Akmačićima, a u selu Ivanje kod Prijepolja deo zgrade nekadašnjeg Zadružnog doma.

– Sa upisom polaznica kursa počećemo ovih dana u saradnji sa seoskim mesnim zajednicama i članicama Aktiva žena iz Nove Varoši koje ručne radove redovno izlažu na turističkim manifestacijama. Za projekat vlada veliko interesovanje, a pored žena i devojka koje bi da usavrše veštinu tkanja, očekujemo da će među polaznicama trening centra biti i dosta onih koje žele da tek nauče ovaj stari zanat. Pored učenja tehnika tkanja polaznice kursa imaće i priliku da iskažu svoju kreativnost i novim idejama unesu izvesnu svežinu u tradicionalni izgled domaćih rukotvorina prepoznatljivih za ovaj kraj – kaže Risto Popović, direktor škole u Akmačićima i kordinator projekta za opštinu Nova Varoš.

Svi proizvodi koji budu izašli iz ovih radionica biće plasirani na tržište, posredstvom preduzeća i agencija koje se bave otkupom suvenira i rukotvorina narodne radinosti. Nakon godina tokom kojih su bile potisnute u zaborav, prostirke od prirodnih materijala ručno tkane u kućnim radionicama opet su u modi i za njima je sve veća tražnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari