"Lekcija" za novo tiho iseljavanje Srba sa KiM: Šta se dešava sa kompleksom Rajska banja? 1Foto: KoSSev

Iako je kompleks „Rajska banja“ u Banjskoj kod Zvečana izgrađen novcem Vlade Srbije, kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja tvrdi da je reč o vlasništvu Kosovske agencija za privatizaciju. Upad KPS u „Rajsku banju“, izbacivanje zaposlenih radnika – Srba, bahatu zamena brava Svečlja juče je nazvao „lekcijom za sve ljude koji nezakonito rade nešto ili investiraju“.

– Odluka o upravljanju ovim kompleksom rezultat je rada dva ministarstva: MUP i Ministarstva javne administracije. Ova ministarstva imaju departman koji upravlja ovakvom imovinom koja je vlasništvo države. Konačnu odluku ćemo tek doneti – rekao je Svečlja, prenose mediji na KiM.

Iz KPS juče je potvrđeno da njena Direkcija Sever pomaže Kosovskoj agenciji za privatizaciju „u procedurama koje prethode plombiraju“ kompleksa „Rajska banja“ u kome je počeo popis inventara.

Danasovi izvori tvrde da je situacija na terenu zastrašujuća. Srbi u Banjskoj su prestravljeni – krenuo je novi talas tihog iseljavanja „sklanjanjem dece“.

U srpskim izvorima spekuliše se i da su vlasti samoproglašene kosovske države napravile spisak svih preostalih firmi u vlasništvu države Srbije na severu KiM i da se očekuje da Priština „upadne“ i u njih tvrdeći da je reč o vlasništvu Kosovske agencije za privatizaciju. To je „model“ po kome se imovina države Srbije na KiM od uvođenja protektorata UN 1999. prebacuje u ruke Prištine, iako je Rezolucijom 1244 SB UN određeno njom „upravlja“ međunarodna misija.

UNMIK se nije zvanično oglasio o upadu KPS u „Rajsku banju“, koju su 12. jula 2019. otvorili tadašnji šef Kancelarije za KiM Marko Đurić i predsednik „srpske“ opštine Zvečan Ivan Todosijević.

– U narednih nekoliko meseci sa ovakvim projektima ući se u svaku srpsku sredinu na KiM, što je okosnica plana predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije. Do kraja 2019. sa 300 razvojnih projekata doći do ključnog pomaka u razvoju srpskih sredina na KiM. Pravi odgovor na sve izazove sa kojima se suočavaju Srbi na severu KiM je podrška ekonomskom, privrednom razvoju, razvoju svakog kraja u kojem Srbi žive… Borićemo se za svaki naš dom, svako naše ognjište na KiM da se ne ugasi, za svaku našu školu, za svaku našu bolnicu i uz Božiju pomoć da dočekamo mnogo, mnogo bolja vremena – poručio je tada Đurić, sadašnji ambasador Srbije u SAD .

Banja u Banjskoj zbog termanih voda sa temperaturom od 55 stepeni Celzijusa od antičkih vremena koristi se kao lečilište reumatskih i kožnih bolesti, ženskog steriliteta. Kompleks „Rajska Banja“obuhvata hotel, prostorije za medicinske usluge, otvorene i zatvorene bazene za kupanje sa termalnom vodom, spa i vizitorski centar. Početni smaštaj imao je 14 apartmana, od kojih dva posebno opremljena za osobe sa invaliditetom.

Kompleks je sagrađen podno brda na kome se uzdiže srednjovekovni manastir Banska, zagrobna zadužbina srpskog kralja Milutina iz 14. veka iz kog se gleda pravo na na bazene „Rajske banje“. Sa idejom da se nadomak Zvečana razvija banjski i verski turizam, Vlada Srbije je 2015. počela rekonstrukcvju kompleksa u koju je uloženo oko sedam miliona evra.

Đurić je ugovor o obnovi banje potpisao s Eparhijom raško-prizrenskom i Ivanom Teodosijevićem, predsednikom opštine Zvečan u srpskom sistemu lokalne uprave. Tako je banja koja je, prema podacima sa sajta Turističke organizacije Zvečan, od Drugog svetskog rata do 1999. bila u vlasništvu RMHK „Trepča“, a od 2006. ERP, postala vlasništvo Vlade Srbije, Crkve i Privremenog organa ove opštine.
E

PR se još nije oglašavala povodom „Rajske banje“, a generalni direktor Kosovske agencije za privatizaciju Arben Ljimani tvdi da je Agencija preuzela upravu nad kompleksom „Rajska banja“ koja se vodila kao društveno preduzeće i dala je u zakup MUP-u Kosova.

– Imovina kompleksa u Banjskoj pripada Društvenom preduzec u Trepča Standard, čije je sedište u Severnoj Mitrovici… Po svoj prilici neko je renovirao zgradu, a ne znamo kad jer smo tamo imali veoma ograničen pristup. Sad kad smo tamo dobili pristup, pokušali smo da kontaktiramo tamošnja lica ili subjekte koji su to koristili… Policija nam je dala informacije da se u tom kompleksu odvijaju nelegalne radnje – izjavio je Arben Limani.

Srbi uznemireni, Beograd oštar verbalno

Srbe na severu KiM uznemirava, kako navode Danasovi izvori, i to što zvanični Beograd osim oštrog saopštenja Kancelarije za KiM nije ništa konkretno preduzeo u zaštiti srpske imovine na severu Pokrajine, strahuje se da bi mogli da počnu upadi i u privatne srpske posede.

Povodom „Rajske banje“, iz Kancelarije za KiM saopšteno je da je „Priština potvrdila svoju nameru sveobuhvatne okupacije severa KiM i poručila da Srbija nema pravo da na bilo koji način pomaže svom narodu“ i da je „akcija u selu Banjska deo plana etničkog čišćenja Srba sa KiM“

Incidenti u Mitrovici i Orahovcu

Istog dana kad je na praznik svetog Nikole KPS upala u „Rajsku banju“ znak „UČK“ – OVK postavljen je na brdu Crnuša iznad Kosovske Mitrovice. Veliki znak crvene boje istaknut je mestu koje su vlasti južnog albanskog dela Mitrovice, odredile za izgradnju baze Kosovskih bezbednosnih snaga.

Pre toga simboli OVK postavljeni su u okolini Mališeva, na Prizrenskog tvrđavi… Na svetog Nikolu u Orahovcu stradalo je gradsko srpsko groblje na kome je polomljeno pet drvenih krstova. Incident se u izveštaju KPS vodi kao „oštećenje groblja ili posmrtnih ostataka“ i još se istražuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari