BIRN: RTV Novi Pazar rekorder po dobijenim sredstvima za projekte 1foto R.Z./ATAImages

Istraživanje Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Građanskih inicijativa pokazalo je da je RTV Novi Pazar, u poslednjih pet godina, po visini finansijskih sredstava dobijenih od lokalnih samouprava i Ministarstva informisanja za svoje projekte.

Taj medij, privatizovan pre osam godina, na 20 konkursa dobio je više od 235 miliona dinara ili oko dva miliona eura, od Novog Pazara, Tutina i Prijepolja i nadležnog ministarstva.

Najizdašniji bio je budžet grada Novog Pazara, iz kojeg je za nekadašnji „gradski javni servis“, na pet konkursa, izdvojeno 214 miliona. Ostalih nešto više od 21 milion dinara su sredstva dobijena iz tutinskog i prijepoljskog budžeta i od Ministarstva informisanja.
Ova medijska kuća je, 2019., 2020. i 2021. Godine imala ubedljivo najskuplje projekte sufinansirane iz gradskog budžeta. Za te tri godine, isplaćeno joj je ukupno 137,5 miliona dinara ili više od 80 odsto od ukupno opredeljenih budžetskih sredstava za medijske sadržaje.

Iako je dobilka deset puta manje sredstava od RTV Novi Pazar, TV Sandžak se našla na drugom mestu po ukupno dobijenom novcu. Ta televizija je, za pet godina, dobila 23,8 miliona dinara ili 200 hiljada evra. Više od polovinu, 13 miliona, dodeljeno joj je 2020.godine u Novom Pazaru.

Nevladina organizacija Akademska inicijativa “Forum 10”, po dobijen sredstvima iz gradskog budžeta, nalazi se na vrhu lestvice. Za realizaciju 5 projekta, od kojih je 30 medijskih, dato joj je oko 22,5 miliona dinara, od čega je 17, 4 miliona otišlo na medijske sadržaje.

Gradski budžet nije štedeo na sredstvima dodeljenim udruženjima čiji vlasnicici su novinari RTV Novi Pazar. Udruženje “Jurnalistic plan”, Zorana Maksimovića, za 26 projekata dobilo je 11,5 miliona dinara, od kojih je 1,9 miliona iz gradske kase. Njegova koleginica Sajma Redžepefendić, za 25 projekata svoje organizacije “Lokal media plan”, dobila je 11,3 miliona, a 1,7 miliona dinara je dobijeno na konkursima u ovom gradu. Katarina Radović je za sufinansiranje projekata svoje agencije “K Media Start” dobila 2,3 miliona, skoro polovina, 1,1 miliona, je iz budžeta ovog grada.

Još jedan medij blizak lokalnim vlastima dobio je pozamašna sredstva na gradskim konkursima. Reč je o portalu “Indeksonline”, koji je dobio sufinansirajućih osam miliona, od kojih je 7,4 iz gradskog budžeta.

Portal “Free media”, od lokalnih samouprava i ministarstava za svoje sadržaje dobio je ukupno 6,4 miliona dinara, u kojima gradski budžet učestvuje sa 1,2 miliona. Portalu “A1 – net”, prethodnih godina dato je 5,9 miliona, 1,9 miliona dinara je iz Novog Pazara.

Kulturni centar “Zambak”, iz kojeg stoji portal “Snews”, iz gradske kase dobio je 1,75 miliona dinara, od 5,45 miliona dinara dobijenih za svoje projektne aktivnosti.

Za poslednjih pet godina, Radio sto plu, radio agencije Beta, za svoje projektne aktivnosti dobio je nešto manje od 5,2 miliona dinara, 3,7 miliona je novac sa novopazarskih konkursa. Isto toliko novca dobio je Sandžak media, od ukupno dodeljenih 4,2 miliona dinar aza sufinansiranje projekata.

Na dnu lestvice našao se portal “Takt info” sa 700 hiljada sufinansirajućih dinara, od kojih je 400 hiljada iz budžeta Novog Pazara.

Rezultati ovog istraživanja potkrepljuju tvrdnju predstavnika medija u ovom gradu, da je na konkursima gradske uprave RTV Novi Pazar uvek favorizovana.

To potvršuje i poslednji konkurs, na kojem je za sufinansiranje medijskih sadržaja izz budžeta opredeljeno 39 miliona dinara. RTV Novi Pazar je dobila 32,25 miliona, a preostalih 6,75 miliona raspoređeno je na 14 projekata.

Smatrajuči da je ta raspodela nepravilna, nepravedna i da favorizuje jedan medij, šest čelnika novopazarskih medija odbilo je da primi dodeljeni novac na konkursu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari