Stefanović: Odluka o obaveznom vojnom roku u Srbiji moguća do kraja godine

Ostavite komentar


  1. da i ovaj genitalac ode na odsluženje vojnog roka. I da odsluži pošteno , recimo u brdskoj artiljeriji.Ili bi on da odsluži u Krušiku – tu bi bio „veoma koristan“!!!

  2. Stefanovic o sluzenju vojnog roka pa kada tebe vide ko ce se prijaviti ima da bidne masovno dezerterstvo.

  3. Kada imaš problem/aferu, pokrij je većom i sređena stvar.A problema/afera ima danas…Samo mi nije jasno da će datioružje nepoznatim ljudima.Ili će to biti samo njihovi članovi, ne znam.

  4. Sve sami strucnjaci , dozvolicu sebi da se nasalim,preko noci sa partijskom knjizicom u ruci, bez adekvatnog obrazovanja ,sposobnosti i priprema, preko noci postadose sposobni da brinu o vojsci,policiji ,ekonomiji i da ne nabrajam o cemu jos, jer mi treba vremena i prostora ,zato nam je drzava Srbija ovakva kakvu je nikada ne bi smo pozeleli.

  5. Ponovno, obavezno, po sili zakona, sluzenje vojnog roka donece ozbiljne bezbednosne probleme svima u Srbiji i regionu. Profesionalni sastav nije obucen za rad sa rocnim sastavom. Ne postoje smestajni kapaciteti dolicni za zivot i rad nasih mladica i devojaka u kasarnama. Cak i Rusija i Belorusija ukidaju obavezno sluzenje vojnog roka radi pune profesionalizacije vojnog poziva, a nasi zvanicnici, od kojih vecina nije sluzila vojni rok, bi da se igraju topova i vojski sa nasom decom. Potpuno nerezonski i nebezbedno. Neko iz vlasti je uocio potencijal besplatne radne snage i mogucnost koruptivnih ugovora za dnevne troskove ishrane, obuke, opreme, smestaja i ostalog velikog broja ljudi u kasarnama.

    1. У Европи војни рок има 14 држава са веома различитим историјским искуствима и друштвеним праксама, које припадају различитим цивилизацијским круговима па би се могло рећи да је потреба за војним роком универзална. То су све скандинавске земље (Финска, Шведска, Норвешка, Данска), све бивше чланице СССР-а (Литванија, Естонија, Русија, Белорусија, Украјина), неке земље настале из Османског царства (Грчка, Турска, Кипар) или из Трећег немачког царства (Аустрија), као и вековима независна и неутрална Швајцарска.

      1. Sve te drzave koje imaju vojni rok, njih 14 sto je zapravo manje od 1/3 drzava u Evropi, imaju razlicite sisteme vojnog roka (od civilnog sluzenja, do dobrovoljnog, preko mogucnosti neregrutovanja u zamenu za placanje poreza). Takodje, jedna velika razlika izmedju Srbije i navedenih zemalja jeste da gotovo nijedna od navedenih drzava nije imala rat u poslednjih 30 godina (rat u punom smislu te reci, ne zaledjeni konflikt kao sto je na Kiptu, ne periodicno mlacenje Kurda ili ocas posla otimanje Krima, vec 5 godina rat kakav je ovde bio). Kada se to uzme u obzir, donedavna ratna desavanja, zajedno sa kamarilom koja je bila aktivna u ratu, a sada kroji zivot u drzavi, sasvim je normalno zasto takva tema izaziva negodovanje kod ljudi. Bojim se da prioriteti ove drzave stoje naopako, umesto da se ulaze u nauku, mi se naoruzavamo i stvaramo vojsku. Besmisao besmisla.

        1. То што је наша земља у последњих 30 година како кажете „имала рат“ јер је била жртва насилне сецесије и оружане агресије, као и постојеће тензије у региону и притисци који се врше на Србију, ваљда су разлог да се припремамо за опасности које нас вребају а не да се разоружавамо и унапред предајемо. Војно обучено становништво и поседовање значајног резервног састава представљају значајан елемент одвраћања кога се не смемо лишити.

          1. 99 te smo to sve imali, pa smo ih odvratili. Smešno, ne ratuje se više naoružanom gomilom nespremnih ljudi, takav rat se po pravilu gubi. Narod je izgubio poverenje u ovu državu, a stabilna država se gradi na uzajamnom poverenju onih koji vladaju i onih nad kojim se vlada. Ko ovde više ima poverenja u ove umišljene pajace na vlasti. Ovim će samo izazvati dodatni revolt i većina mladih i obrazovanih će napustiti Srbiju.

    1. A koliko si ti ručkova skuvao, veša oprao i opeglao, koliko puta usisao i brisao prašinu i uradio bilo šta od obaveza u jednoj porodici? Čisto zbog ravnopravnosti pitam.

  6. Bože, kakvi sve „stručnjaci“ raspravljaju i odlučuju o služenju vojnog roka?! To pred izbore neće sigurno uraditi.

  7. Ko će(normalan)da vam se odazove? Rok je ukinut zbog sramnog ubistva gardista u Topčideru isl. Da kažem i da je Vučić prošli put kad je gubio vlast našu decu poslao protiv Nato.

  8. Morao je da se javi da je živ i dobio pitanje o prisluškivanju.
    I odgovorio kako je odgovorio.
    Ovo o vojnom roku je usput.

  9. Čovek koji nije mogao da da ispit ni na jednom od dva državna fakulteta koje je pohađao, pa kupio diplomu fantomskog koledža bi da odlučuje o vojnom roku. I da na silu tera u stroj mladiće koji žele da studiraju i da se usavrsavaju. Pakao i gigantski poraz ovog drustva.

  10. Nema od tog ništa dok god u zakonu stoji da mogu da se pozovu na prigovor savesti i opet će vam to pukne služiće vojsku po vrtićoma pozorištima domovima zdravlja i šta ste dobili ništa a dok je premijer ovaj prigovor savesti nećete moći da izbacite iz zakona zbog gej populacije gubite vreme i trošite pare za profesjonalce dajte ljudima profesjonalcima zaslužene plate i statuse ovo vam je gubljenje vremena

  11. Umesto u ročne vojnike, uložite u profesionalni sastav.
    Nije ovo za dnevno političku temu, ovo je ozbiljna odluka, a pojedinci nisu dorasli da shvate posledice odmrzavanja vojnog roka. Iz fotelje i sa distance to lepo zvuči, a praksa je nešto sasvim drugo.
    Mišljena sam, nadam se da ne grešim, da nije pravo vreme za to. To su ozbiljna izdavanja, godišnje Srbija ima 80000 mladića za stroj! Nije to samo hrana, smeštaj, odeća i obuća, tu treba računati i municiju, granate…ili mislite da vojnici drže metle i služe za paradu?!
    Odmah recite građanima Srbije koliko će to da ih košta, to poreski obveznici plaćaju, nije to iz privatnog džepa.
    Isto tako, objasnite prifesionalnom sastavu da će pored redovnih obaveza imati i dodatne jer starešine imaju svoje jedinice, a ovo će im biti dodatna obaveza. Takođe objasnite mladima od kog godišta će te pozivati na služenje vojnog roka i šta će biti sa onima koji nisu služili. Gde mislite da smestite toliko vojnika kada su mnoge kasarne prodate. Ako i mislite da otvorite nove kasarne, ko će tamo da radi, profesionalizacija je omogućila kupovinu stanova, a sada te ljude šaljete u prekomandu…ko će to da plati…ili će te praviti socijalne slučajeve od starešina…???
    Pitanja je mnogo, a odgovora nema….

    1. Прочитао сам ваш коментар ви сте навели доста финансијски проблема али шта је са моралном обавезом ваљда имамо и ту обавезу да вам кажем лично немам много и немам велику плату али бих пристао и пола плате да ми одбијају и ништа да не примимам током сужења војног рока само да се врати војни рок јер нам је потребна редновна војска потребан нам је јачи резервни састав.Наравно свака част сви професионалцима у војсци слажем се са вама да има доста питања наравно тачно је то и за касарне али све може да се реновира тако и касарне могу да се реновирају.Наравно да треба да се објасни од којих годишта ће се ићи у обавезну војску и шта са онима као ја што нисмо служили још једном без обзира какво је сад стање у нашој војсци част је служити војску.

  12. Podrzavam vracanje obaveznog sluzenja vojnog roka od najmanje 12 meseci,a sto se tice devojaka slobodan izbor.trebalo bi ozakoniti da vojni rok udje u radni staz,stimulans vise.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.