Stotinu novih stabala 1

Grad Šabac treću godinu za redom organizuje akciju „Novembar – mesec novih sadnica“, u kojoj je do sada zasađeno više od 2.000 novih stabala.

Ovogodišnju akciju, na Svetski dan čistog vazduha, podržala je Hemofarm Fondacija, čiji su zaposleni sa šabačkim prvacima posadili 100 novih sadnica na prostoru nekadašnje kasarne na Savi.

Zelenoj akciji na Starom gradu pridružili su se ambasadorka Australije u Srbiji DŽulija Fini i glumci serije „Senke nad Balkanom“. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da je veoma ponosan na činjenicu da je novembar u Šapcu postao mesec drveća:

– Pre dve godine smo odlučili da novembar postane mesec sadnica u Šapcu jer želimo da grad bude lepši, zeleniji i zdraviji. Zadovoljstvo mi je što nas u ovoj ideji, donacijom sadnica, podržava velika kompanija kao što je „Hemofarm“. Želimo da unapredimo ekološke standarde u gradu. Zato uključujemo sve koji žele da učestvuju u ozelenjavanju. Nove sadnice neće samo ulepšati grad, one će stvoriti „nova pluća“ Šapca za generacije koje dolaze. Našu ekološki orijentisanu svest najbolje predstavlja projekat „Savapark“, kojim će Šabac dobiti zeleni pojas uz reku, sa rekreativnim i kulturnim sadržajima, na površini od 300 hektara, rekao je gradonačelnik.

Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma, rekao da je ova kompanija kao lider u održivom razvoju snažno orijentisana ka ekologiji u svim sredinama gde posluju. Podsetio je da je ovo druga akcija ozelenjavanja u Šapcu kojoj se njihova kompanija odazvala.

– Hemofarm živi i diše vazduh ovog grada. Mi smo kompanija koja ovde posluje i zapošljava žitelje ovog grada. Nama je stalo do toga da Šabac bude zdrava eko-sredina koja svojim građanima obezbeđuje kvalitetne uslove za život. Poslovni kompleks Hemofarma u Šapcu, predstavlja „vazdušnu banju“ u punom smislu te reči: naše postrojenje za prečišćavanje voda je kompletno završeno i odlično funkcioniše, pogoni su energetski efikasni, a rad kotlarnice je na najvišem nivou, napomenuo je Zeliger i dodao da je podizanje ekološke svesti građana veoma važno u sredinama poput Šapca gde postoje industrijska postrojenja.

Džulija Fini, ambasadorka Australije u Srbiji, pohvalila je ideju i viziju „Savaparka“ koja joj je danas prezentovana.

– Ovo je dobra vizija za celu zajednicu i zato smatram da bi svi građani trebalo da joj se priklone. Pre dolaska u Beograd učestvovala sam u pregovorima o klimatskim promenama i zbog toga imam veliko poštovanje i razumevanje prema svemu što se radi za očuvanje životne sredine. Čestitam Gradu i svima koji su se danas okupili da sade drveće, istakla je ambasadorka Australije.

Inače, Šabac je u nedostatku zelenih površina, svega četiri kvadratna metra po stanovniku, što je nekoliko puta manje od evropskih standarda. Pored „Savaparka“, sadnja novih stabala organizuje se i na drugom površinama u čemu aktivno učestvuju osnovci šabačkih škola, čime se podiže ekološka svest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari