Strah od mišljenja

PERIODIKA

Ostavite komentar


  1. Ovaj dvobroj gos Kukića je za pohvalu! Ljudska vrsta, poput ostalih vrsta, nastoji da, uz pomoć oskudnih resursa kojima raspolaže, obezbedi i poboljša svoje izglede za opstanak. Kao što u prirodi opstaju samo one vrste koje su se bolje genetski opremile da se suoče sa novonastalim okolnostima, tako u socijalnoj evoluciji opstaju one tradicije koje se uspešno bruse metodom pokušaja i pogreške. Proces učenju na greškama, kako je to slikovito izrekao Karl Poper, važe za čitav živi svet „OD AMEBE DO AJNŠTAJNA“! Da se Poper bavio fenomenom Srbija siguran sam da bi napisao: da proces učenja na greškama jedino ne važe u hibridnim sistemima koji se oslanjaju na despotsku tradiciju. Potrošili smo 200 god nove državnosti a nismo se makli iz „despotske proklete avlije“. Za našu političku elitu važnije od popravljanja grešaka i opstanka zajednice – jeste očuvanje autoriteta vlasti.

  2. Kao intelektualac u danasnjem drustvu, bilo gde da zivim, borim se za sebe, svoje znanje i uspeh svoje porodice. Po mom slobodnom misljenju nijedna drzva na svetu, nijedna autoritativna ili bilo koja druga vlast nije odgovorna za moj zivot, sem mene. Kad shvatimo da ne postoji drzava ili rezim koji mi moze oduzeti pravo da usavrsavam sebe i da sam JA i jedino ja odgovoran za svoje uspehe ili neuspehe u zivotu, onda ce nam biti bolje. Odgovornost za svoj zivot nosim ja i niko drugi. Stekao sam ono sto sam sam uspeo, nisam stekao ono za sto nisam bio sposoban. Jednostavno. Nasi zvoti su u nasim rukama, kad to shvatimo nikoga necemo kriviti za svoje neuspehe. Biti intelektualac ne znaci u isto vreme i biti drustveno ili politicki angazovan,, naprotiv, zivot zivimo za sebe i one koji nam nesto znace, ne za drustvo. Ne postoji sudbina, ne postoji lose drustvo ili rezim, postoji samo nasa sposobnost da uspemo ili nesposobnost. Biti indolentan na politicka zbivanja, ne znaci ne biti intelektualac.

    1. Covek je drustveno bice, pa prema tome ima i drustvenu odgovornost pored licne. Slazem se da svaka odgovornost pocinje od licne odgovornosti, ali ne sme tu i da se zavrsi. Intelektualci imaju vecu odgovornost u drustvenom kintekstu, jer imaju moc da ucine nesto da drustvo bude duhovno bogatije i kulturnije.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.