Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika na sutrašnjem sastanku će doneti odluku kada će biti održan štrajk upozorenja u školama, zbog najavljenog smanjenja zarada u javnom sektoru za 10 odsto, potvrđeno je Danasu.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović kaže za Danas da se još ne zna tačan datum štrajka, ali da će on sigurno biti izveden i to tako što u školama neće biti održan prvi čas u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni. S druge strane, u Uniji sindikata prosvetnih radnika kao mogući termin protesta upozorenja pominju 12. maj.

Pavlović kaže da sindikati obrazovanja neće pristati na smanjenje zarada i da bi takvim potezom ušteda do kraja godine bila minimalna, „ravna troškovima benzina i registracije službenih vozila za koja se utvrdilo da su višak.“

I Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, navodi da nikakvo smanjenje plata ne dolazi u obzir i da su sindikati spremni da sukcesivno organizuju proteste upozorenja u nedeljama koje slede.

– Ukoliko prosveta bude obuhvaćena smanjenjem plata, nećemo završiti ovu školsku godinu niti ćemo narednu početi na vreme. Mi smo jedina delatnost koja od 2008. nije dobila nikakvo povećanje, a izvršili smo racionalizaciju broja zaposlenih jer se smanjio broj odeljenja – kaže Brajković za Danas.

On dodaje da će zaposleni u školama sa četvrtim stepenom stručnosti u maju „pasti“ na minimalac, a takva opasnost preti i onima sa petim stepenom.

Podsetimo, ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je nedavno da „nije realno da resor obrazovanja bude izuzet od najavljenog smanjenja zarada u javnom sektoru.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari