Štrajk upozorenja u 38 niških škola: Pojedini direktori vrše pritisak na nastavnike 1Prosvetnki radnici iz Niša na sindikalnom protestu u Beogradu: Foto: privatna arhiva

U Nišu je danas u štrajku 38 osnovnih i srednjih škola od ukupno 57 koliko ih ima na teritoriji grada, mada neki direktori vrše pritisak na nastavnike, kaže za Danas Vladan Ćirić, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Niša, koji je deo Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Štrajk upozorenja je organizovan po zakonu i na način da časovi budu skraćeni na 30 minuta.

Ćirić je kazao da su u odnosu na prethodni štrajk upozorenja, organizovan 17. marta, danas u štrajku i Muzička škola “Dr Vojislav Vučković” i Trgovinska škola, koje tada nisu štrajkovale.

“Postoje pritisci nekolicine direktora na zaposlene, posebno na one koji su zaposleni na određeno vreme, da ne učestvuju u štrajku, upravo zbog njihovog radnog statusa. Ti pritisci su prilično perfidni i ti ljudi se plaše da nam se pridruže, što ja lično razumem. Ipak, ima i dosta direktora koji su korektni i prema zaposlenima i prema nama kao sindikatu”, kaže Ćirić.

Sindikat prosvetnih radnika Niša ima svoje podružnice u 43 niške osnovne i srednje škole.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, kojoj taj sindikat pripada, između ostalog zahteva smanjenje broja učenika u odeljenjima na najviše njih 24.

Zahtevaju i da se odustane od rešenja da od septembra nastavnici u manjim školama neke časove drže kombinovanim grupama u kojima bi bilo đaka od petog do osmog razreda, što bi povećao broj nastavnika koji su tehnološki višak.

Traže, takođe, i korekciju zarada za još 12 odsto od povećanja plata i isplatu jednokratne pomoći od 20.000 dinara.

Jedan od osnovih zahteva je i promena nekih rešenja u zakonima koji regulišu oblast obrazovanja.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari