Kada je Dominik Stros-Kan, donedavni direktor MMF, 14. maja ove godine, optužen za pokušaj silovanja sobarice Natisatu Dialo, u njujorškom hotelu Sofitel svi su se ustručavali da poveruju u „teoriju zavere“ koja bi imala za cilj onemogućavanje njegove kandidature na izborima za predsednika Francuske 2012.

Nakon priznanja tužilaštva da postoji sumnja u kredibilitet svedokinje, u javnosti se sve češće pominje „teorija zavere“, a pojedini funkcioneri Socijalističke partije Francuske ne odbacuju mogućnost njegovog političkog angažovanja, možda čak i na predsedničkim izborima.

Pre podizanja optužnice viđen kao verovatni kandidat levice, Dominik Stros-Kan, nazivan najčešće u Francuskoj skraćeno DSK, po ispitivanjima javnog mnjenja bio je u velikoj prednosti u odnosu na sadašnjeg predsednika Sarkozija. Optužnica za silovanje sobarice sve je, naravno, promenila. Optuženi DSK je primoran da podnese ostavku na mesto generalnog direktora MMF-a i odustane od kandidature na internim izborima levice za njihovog zajedničkog kandidata za predsednika Francuske. Početkom prošle nedelje Francuskinja Kristin Lagard je izabrana za direktorku MMF-a, a prijava kandidata za interne izbore levice, koji će se održati 5. oktobra se zatvara 13. jula.

Iznenada, na ročištu 1. jula, javni tužilac izjavljuje da je dovedeno u sumnju svedočenje sobarice Dialo kao i pitanje njenog kredibiliteta. Uhvaćen je njen telefonski razgovor sa prodavcem droge u zatvoru u kome ona iznosi koje prednosti ima što optužuje DSK. Pod sumnjom je i njeno kretanje neposredno po navodnom pokušaju silovanja. Tužilac je okrivljuje da je prikrivala da je posle navodnog seksualnog napada nastavila da sprema drugu sobu, da bi se nanovo vratila u apartman DSK i tek nakon toga podnela prijavu za silovanje. Dovodi se u pitanje njena celokupna prošlost. Iznosi se da je učestvovala i u nelegalnim radnjama „pranja novca“, čak i kako je dobila, kao stanovnik Gvineje na osnovu lažnih iskaza, stalni boravak u SAD („zelenu kartu“).

Zbog sumnji u verodostojnost njenog svedočenja, sud, na predlog tužilaštva, ukida kućni pritvor za Dominik Stros-Kana i vraća mu depozit od šest miliona dolara. Tužilac, međutim, navodi da slučaj protiv Stros-Kana nije odbačen već da se istraga nastavlja, a advokat sobarice tvrdi da ona nije menjala iskaz i da čvrsto stoji pri prvobitnim optužbama. Odbrana Stros-Kana odgovara da su odnosi između direktora MMF i sobarice Dialo, ma šta pod njima podrazumevali, „bili uz obostrani pristanak“.

Ovakav obrt je u Francuskoj otvorio pitanje eventualne kandidature DSK na internim izborima za kandidata levice za predsedničke izbore. Fransoa Oland, glavni kandidat levice u odsustvu DSK izjavljuje da bi zatvaranje prijava 13. jula moglo eventualno da se pomeri odustane li uskoro njujorški sud od optužbi protiv DSK. Poslanik socijalista Žan-Mari Legen rekao je da veruje da će se Stros Kan kandidovati na predsedničkim izborima. Drugi zvaničnici Socijalističke partije su uzdržaniji u prognozama. Generalna sekretarka stranke Martin Obri sumnja da bi DSK mogao da se uključi kao kandidat u predizbornu trku.

Mada je nezahvalno davati prognoze, reklo bi se da ima malo vremena da bi u skoroj budućnosti DSK mogao da izađe potpuno čistog obraza pred birače. Čak i ako optužba bude odbačena neophodno je vreme da se sumnje speru. Međutim, bude li povučena optužba protiv DSK i on oslobođen svake odgovornosti mogao bi da se uključi u izbornu trku kao podrška kandidatu ujedinjene levice. Eventualno oslobođen optužbi DSK bi mogao da se pretvori od optuženog u tužioca za političku zaveru njegovog uklanjanja sa političke scene. Pobedi li levica na aprilskim izborima 2012. on bi mogao da dobije neko značajno mesto u budućoj vladi.

Interesovanje medija

Afera Dominik Stros-Kana već više od 45 dana okupira francusku javnost. Glavna tema svih medija je DSK. Prodaja štampanih medija je vrtoglavo porasla. Tiraž levičarskog Monda je porastao za oko 50 odsto, Liberasion je imao povremeno porast tiraža čak od neverovatnih 113 odsto, a desničarski Figaro 27 odsto!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari