Dunav, Tisa, Sava, Drina i Morava su u stagnaciji, a Drava u manjem porastuto je najkraći izveštaj o vodostaju na rekama, dok je temperatura i dalje u porastu i „munjevito“ se približava letnjoj. Globalno zagrevanje uzima svoj danak, a kako vi to ne možete da sprečite, ne vredi vam da se nervirate.

Dunav, Tisa, Sava, Drina i Morava su u stagnaciji, a Drava u manjem porastuto je najkraći izveštaj o vodostaju na rekama, dok je temperatura i dalje u porastu i „munjevito“ se približava letnjoj. Globalno zagrevanje uzima svoj danak, a kako vi to ne možete da sprečite, ne vredi vam da se nervirate… Dok jednog dana i sami ne postanete (zbog enormne toplote) deo „sirovina“ neke globalne „ljudske čorbe“, i isparite netragom, ne bi bilo loše da to vreme prikratite pecajući. Jer, kad se to dogodi, bar ćete uživati… Bistro!
Beogradski ribolovci sve češće su na Savi, s novobeogradske strane, gde love belu ribu na plovak (ili dubinskim metodama), a kao mamac najviše koriste crva ili crvenu glistu. I uzvodno kod Makiša i Ostružničkog mosta love belu ribu, ali se na ovim terenima nije javljao ni bucov, ni manić, ni smuđ (koga love bez obzira na lovostaj). Za to vreme, na Kolubari i Savi kod Obrenovca počeo da jede som koji se podigao nakon nakon otopljavanja. Na Moravi, kod Ljubičevskog mosta love skobalja, vožnjom plovka, na hleb ili dubinskim sistemom na glistu. Inače, Mlava je visoka i svi pokušali da se na varalicu ulovi poneki klen ostali su samo na tome.
U okolini Zrenjanina, na Traktor bari ili na neki od kanala kod Belog blata ili u samu Carsku baru gde solidno radi bela riba, baš kao i na kubicima Tise, pored nasipa, kod Titela. Na njima se lovi sva bela riba i krupan bandar, a krenula je i krupnija babuška koja uzima crva, ili kukuruzno – pšenični valjak. I Arkanji i koviljski Šlajzu mogu za vas biti interesantni ovog vikenda.
Pavlovačkoj reci peca se bodorka, crvenperka, deverika i kaugler, na klasične mamce. Bodorka se lovi i na Kirešu, gde je na valjak i crviće bilo ulova sitnije babuške. Na Monoštorskom ritu ribolovci već merkaju mesta za šarana, a poneko i lovi belu ribu, koja je ovih dana sve bolje jede. Na Dunavu kod Apatina, ovih krenuo je bucov, ali su ulovi retki, baš kao i smuđ, ali, kako je on od ovog vikenda u lovostaju (do kraja aprila), trebalo bi ga vraćati u vodu, ako vam se „slučajno“ zakači za udicu. Ulovom bele ribe mogli su se pohvaliti ribolovci koji su pecali na terenima iza Velikog limana kao i na ulazu u Baraćku. I na Bačkom kanalu, na mestima gde je to moguće lovi se cverglan na glistu, ali ne i bas. Međutim, na DTD kanalu sporadično se javljao bucov na mušice i „panjić“. I na Krivaji kod (r)ednika, na plićim mestima, u zavetrini, lovljena je na crviće krupna bodorka, dok je na mlad kukuruz ili noklu bilo i par šarančića koje su savesni ribolovci vraćali u vodu. Na ovom terenu, na dubljim mestima, takođe se lovio krupan cverglan. I tereni DTD kanala između Odžaka i Savinog sela sve su posećeniji i izazovniji za ribolovce, a lovljen je bandar na prirodne mamce, te bodorka, crvenperka i poneka babuška, na standardne mamce, a najbolje na kuvanu pšenicu ili crviće. Na Kucuri se takođe lovila bela riba, najbolje bodorka, a dubinskom metodom, uz obaveznu hranilicu, lovila se i poneka krupnija babuška. Kao mamac korišćena je crvena ili kišna glista ili slatki valjak od kukuruznog brašna.
Krupna bodorka radi na crviće i hlebnu ružu na Velikom Bačkom kanalu kod Sivca, dok se na Novom kanalu kod Vrbasa na crva i glistu pecala babuška, a u večernjim satima, na parče ribice i veće gliste, lovio krupan cverglan. U Bačkom Petrovcu uspešno se lovi bela riba, babuška i sitna bodorku koja sve bolje jede. Na Dunavu kod Novog Sada bilo je varaličara koji su pokušavali da prevare bucova, ali su bolje prolazili ljubitelji bele ribe koji su već imali ulova bodorke, deverike, kauglera i crvenperke, u plićaku, pored obale, na crviće, crvenu glistu i noklu. Nešto bolja situacija je na DTD kanalu kod Temerinskog mosta, gde se na hlebnu ružu, „plovkarenjem“ pecala babuška. I na Dunavu kod Čortanovca love bodorku i drugu belu ribu, a bilo je i šarandžija koji su pokušavali da na kukuruz prevare svoju omiljenu ribu, ali bez uspeha. U Karlovačkim vinogradima takođe love bodorku i deveriku na dubinjaka – crvićima.
I kod Kovina, na Gajačkom dunavcu sve je više ribolovaca, ali i ulova. Peca se bodorka i krupatica na glistu i crvića, dok je na Kovinskom dunavcu, na iste mamce, takođe lovljena bodorka, a na kuvano žito o kukuruz šećerac deverika. I na Deliblatskom jezeru sve bolje jede bela riba i bandar, dok su pokušaji da se prevari poneki šaran, čak i štuka (koja je još uvek u „zabrani“) ostajali bez rezultata. Slično je bilo i na Crnoj bari gde se osim bodorke lovio bandar i crvenperka, a krenula je da uzima crviće, hleb i valjak sitna babuška, koju pecaju plovkarenjem ili na dubinjaka uz samu obalu. I na ostalim terenima kod Smedereva, Velikog Gradišta, pa sve do Donjeg Milanovca i Kladova, visok vodostaj Dunava naterao ribe na dijetu, sve je stalo i jedino se na crvića, uz obalu može uloviti kaugler ili peš. Međutim, na kubicima kod Kličevca love belu ribu, najviše bodorku i bandara, dok se babuška i šaran nisu javljali.
Na Tamišu je takođe sve u znaju ulova bele ribe, a rezultati su svakim danom sve bolji. Na pojedinim rukavcima lovi se bodorka, kaugler, sitniji protfis i bandar, naročito na poznatim tamiskim terenima u okolini Sakula, Farkazdina, Barande. Inače, PKB kanali su u fazi topljenja leda, ali se na onim mestima gde je bilo moguće pecati, osim poneke sitne bodorke, cverglana i bandara, nije javljalo ništa vredno pažnje.
I na PKB kanalima lepo radi sva bela riba. tako se na Opovačkom dunavcu lovila crvenperka, bodorka i bandar, dok se na Prelivu, Buku, Kišvari, Pačarezu, Vagi i Kovilovu sve češće peca babuška koja lepo jede crvića i glistu đubretarku, a na ovim kanalima sve je više sitnog crveglana koji uzima bilo koju ponuđenu hranu. I na Opovačkom dunavcu se lepo lovila crvenperka, bodorka i bandar, a povremeno se javljala sitna babuška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari