Subotica domaćin Akademskih dana Evropskog protestantskog otvorenog univerziteta 1Foto: Zvaničan sajt Grada Subotice

U Subotici se održava konferencija pod nazivom “Zajednička sudbina u teškom nasleđu” koja je posvećena temama raznolikosti Vojvodine, istoriji, sadašnjosti i budućnosti zajedničke sudbine.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Grada Subotice, petodnevnom programu prisustvovaće predstavnici crkava iz Srbije, Mađarske, Slovačke, Rumunije, Ukrajine i Zapadne Evrope, rukovodioci visokoškolskih ustanova, univerzitetski predavači, političari, javne ličnosti i stručnjaci, koji će govoriti o pitanjima etničkog suživota, efektima i interakcijama nacionalnih, verskih, kulturnih i jezičkih razlika.

U ime grada domaćina Evropskog protestantskog otvorenog univerziteta, učesnike konferencije je pozdravio Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice, koji je istakao da je velika čast za Suboticu što je izabrana za mesto održavanja ovako važne konferencije.

“Veoma nam je drago što će multietnička Subotica, u kojoj su u službenoj upotrebi čak četiri jezika, u narednih nekoliko dana biti mesto okupljanja ekumenski orijentisanih intelektualaca, jer u našem gradu vekovima žive zajedno hrišćani – pravoslavci, katolici, protestanti, Jevreji i Muslimani”, rekao je Pastor.

Konferenciju organizuje civilno društvo koje su 1969. godine osnovali protestantski mađarski intelektualci ekumenski orijentisani koji žive u zapadnoj Evropi radi ostvarivanja verskih, naučnih i kulturnih ciljeva za otvoreno proučavanje univerzalnih ljudskih pitanja i razvoj spiritualnih vrednosti protestantizma i ekumenskog pristupa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari