Subotica: Prikupljena pomoć za pogođene ratom u Ukrajini u vrednosti od 50.000 evra 1Paketi pomoći za pogođene ratom u Ukrajini, foto: J. Patarčić

Blizu 10 tona trajnih namirnica i sredstava za ličnu higijenu, 34 džaka pelena i 98 kutija vitamina, prikupljeno je u zajedničkoj akciji Saveza vojvođanskih Mađara i humanitarne organizacije “Karitas” iz Subotice kao pomoć za pogođene ratom u Ukrajini.

Paketi pomoći prikupljali su se dve nedelje na više od 65 punktova, a akciji se odazvalo preko 1.200 građana.

Oni koji su bili u mogućnosti, mogli su i da uplate novčanu donaciju na račun subotičkog “Karitasa”, gde je prikupljeno malo više od 2,5 miliona dinara, a dobrovoljne priloge sakupljala je i Subotička biskupija u svojim župama.

“Ne preterujemo ako kažemo da je ukupna vrednost svega ovoga blizu 50.000 evra. Izuzetno smo zadovoljni i želim posebno da se zahvalim subotičkom ‘Karitasu’ koji je od prvog trenutka pokrenuo sve svoje ljudske i organizacione kapacitete da ova akcija bude uspešna. Nažalost, postoji opasnost da ćemo za ne tako dugo vremena nešto slično morati ponovo da radimo i organizujemo zbog toga što, kao što vidimo, situacija ne ide mnogo na bolje”, rekao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Prikupljena pomoć iz Subotice biće dostavljena humanitarnoj organizaciji “Karitasa” u Segedinu, odakle će se prosleđivati pogođenima ratom u Ukrajini.

“Sa ove razdaljine ne znamo gde je najpotrebnije i zato ćemo dostaviti ‘Karitasu’ u Segedinu i oni će centralizovano i po potrebi upućivati ljudima kojima je najpotrebnije, bez obzira na teritoriju i nacionalnu pripadnost”, kazao je Pastor.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari