Subotica: Uručena priznanja “Dr Ferenc Bodrogvari” 1Foto: J. Patarčić/Danas

Za istaknuto delo i zapažena ostvarenja u 2022. godini, priznanje “Dr Ferenc Bodrogvari” koje dodeljuje Skupština grada Subotice poneli su umetnik keramike Kornel Mandić, diplomirani muzičar Mate Abraham i nastavnica likovne kulture Danijela Stankić.

Stvaralaštvo Kornela Mandića prožeto je poštovanjem i ljubavlju prema zavičaju i karakterisano željom da likovno prikaže i sačuva motive vojvođanskog pejzaža i graditeljskog nasleđa.

U pogledu stilskog uobličenja dela, on smatra važnim da svoje ideje sprovede i emocije izrazi na takav način da njegovi reljefi afirmišu polja domovine, a remek dela secesije koja krase Bačku, redovno se pojavljuju u njegovim delima, uključujući Gradsku kuću i Rajhlovu Palatu u Subotici, kao i Vodotoranj na Paliću.

“Izuzetno mi je drago što sam dobio ovu nagradu. Dobio sam veliku motivaciju u budućnosti da pravim još mnogo reljefa o Subotici i o Paliću”, rekao je Mandić povodom dobijanja priznanja “Dr Ferenc Bodrogvari”.

Subotica: Uručena priznanja “Dr Ferenc Bodrogvari” 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Mate Abraham je još kao srednjoškolac osvojio brojne nagrade na takmičenjima u Srbiji i Mađarskoj, a već tada je samostalno komponovao muziku za pozorišne komade i pisao muziku za stihove pesnika.

Tokom svoje osmogodišnje karijere radio je kao kompozitor-izvođač sa brojnim prozorišnim režiserima, pisao je muziku i za nekoliko dokumentarnih filmova o subotičkim temama, a od 2021. godine radi u Gimnaziji “Svetozar Marković” kao profesor muzičke kulture i predaje umetnost i dizajn.

“Ova nagrada mi jako puno znači, jer sad sam shvatio da sam na dobrom putu. Ovo je jedna velika tabla u mom životu da krenem dobrim putem. Najponosniji sam na komponovanje, da sam uspeo da komponujem muziku za razne predstave, razne filmove i da mi već traže i ovde, i u Mađarskoj, i u inostranstvu”, kazao je Abraham.

Subotica: Uručena priznanja “Dr Ferenc Bodrogvari” 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Dobitnicima je diplome i plakete priznanja “Dr Ferenc Bodrogvari” na svečanosti u Velikoj većnici Gradske kuće sinoć uručio predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor, dok će Danijeli Stankić zbog njenog zdravstvenog stanja nagrada biti uručena naknadno.

“Da ne postoji nemoguće i da se nepremostive prepreke mogu ukrotiti i pretvoriti u izazove, pokazala nam je Danijela Stankić. Da ljubav prema rodnom kraju i poštovanje lokalnih stvorenih vrednosti može biti ars poetika, motiv, predmet, sadržaj i poruka umetničkih dela, dokazuje život i rad Kornela Mandića. Kako se talenat, pored kreativnog stvaranja može koristiti u brojnim i raznovrsnim aktivnostima, od obrazovanja mladih preko prenošenja znanja do popularizacije umetnosti i struke, vidimo iz svestranosti Matea Abrahama. Čestitamo i zahvaljujemo im što nas obogaćuju svojim načinom života, radom i delima“, poručio je na svečanosti dobitnicima priznanja dr Balint Pastor.

Priznanje “Dr Ferenc Bodrogvari” se dodeljuje istaknutim kulturnim stvaraocima, ne starijim od 40 godina, u oblasti književnosti, nauke, likovne, muzičke, pozorišne i filmske umetnosti, koji su svojim delima i činjenjima doprineli razvoju kulturnog života grada ili dali doprinos na polju kulture u zemlji i inostranstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari