Subotici treći put zaredom sredstva za unapređenje populacione politike 1Foto: Nikola Tumbas

Grad Subotica po treći put zaredom dobio je sredstva Kabineta Ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku namenjena za unapređenje mera populacione politike, čime se obavezao da će sprovoditi mere za unapređenje demografskog položaja u skladu sa uslovima utvrđenim Programom podrške sprovođenju mera populacione politike u Republici Srbiji za 2020. godinu.

Nakon svečanog potpisivanja Ugovora, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, rekao je da ovaj grad već godinama ide ukorak sa populacionom politikom Vlade Srbije i Pokrajinske vlade.

„Grad Subotica uveliko doprinosi  populacionoj politici Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, a sredstva koja su nam od Ministarstva zaduženog za demografiju i populacionu politiku dodeljena i za 2020.godinu samo dokazuju da smo prethodnih nekoliko godina bili na pravom putu“ izjavio je Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice po objavljivanju rezultata Javnog poziva nadležnog ministarstva.

Kako je rekao, mnogo toga urađeno je u ovoj oblasti proteklih nekoliko godina na severu Bačke, a po potpisivanju Ugovora tek slede nova ulaganja u pronatalitetnu politiku na nivou grada. Nedavno je  otvoren i Centar za vantelesnu oplodnju u subotičkoj Bolnici.

„Bez obzira na to što se na nivou države  izdvajaju značajna sredstva  za  prvo, drugo, treće i četvrto rođeno dete i što je pokrajina uvela niz novih mera za podsticanje nataliteta, Grad Subotica u značajnoj meri vodi računa,prati i unapređuje mere populacione i pronatalitetne politike  koje imaju za cilj da se roditelji ohrabre za proširenje porodice „, rekao je Bogdan Laban.

Na poslednjoj sednici Skupštine grada izmenjena je i Odluka koja se odnosi na  ostvarivanje prava na  troškove za vantelesnu oplodnju i omogućeno, na taj način, većem broju parova da apliciraju za sredstva izvbudžeta Grada. Naime,  povećana je starosna granica za četvrti pokušaj na 44 godine i omogućeno i finansiranje prvog  pokušaja veštačke oplodnje za drugo dete.

„Odlična saradnja koju smo imali do sada i  kvalitet projekata koje smo delegirali su  zdrava osnova koju je ministarstvo prepoznalo  i mi i ove godine nastavljamo  sa merama koje će biti usmerene na budućnost Srbije, na našu decu“, naglasio je Laban.

„Dobili  smo sredstva po Javnom pozivu u iznosu od oko 21,8 miliona dinara kod  nadležnog Ministarstva za podsticanje demografskog razvoja, a učešće grada je  4,6 miliona  dinara. Reč je o nekoliko mera koje podrazumevaju  pre svega nabavku opreme za VTO Centar u subotičkoj bolnici,  izgradnju   dečjih igrališta u udaljenim mesnim zajednicama, nabavku opreme za vrtiće, nabavku mini-busa za potrebe prevoza dece i  podršku poljoprivredi  kroz davanje bespovratnih sredstava porodičnim gazdinstvima.

Ideja projekata bila je da se kroz inovativne servise i razvoj infrastukture  podstakne proširenje porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.