Subotička Hitna pomoć ima oko 40 intervencija dnevno: Raste broj kolapsa na javnim mestima 1Foto: J. Patarčić/Danas

Tropske vrućine u julu povećale su broj intervencija Službe hitne medicinske pomoći u Subotici, uglavnom zbog kolapsa na javnim mestima, što je uobičajeno za ovaj period godine. Međutim, ono što nije uobičajeno, jeste da se tokom leta javljaju pacijenti sa bolom u grudima.

Kako za Danas objašnjava dr Mihaela Budimski Soldat, specijalista urgentne medicine, ekipe Hitne pomoći u proseku imaju oko 30 do 35 intervencija dnevno, a otkako je počeo topli talas u julu, taj broj je porastao na 40 terena u toku 24 sata i to pretežno zbog kratkotrajnih gubitaka svesti na javnim mestima.

Prema njenim rečima, u prethodnih nedelju dana kolapsi su se najčešće dešavali tokom prepodneva, pa je samo tokom vikenda, u subotu i nedelju, Hitna pomoć imala pet do šest intervencija na javnim mestima.

“Početkom nedelje se taj broj smanjio i možemo reći da se sveo na pojedinčane slučajeve, ali ne možemo reći da je to nešto ustaljeno ili da svakodnevno imamo kolapse”, objašnjava dr Budimski Soldat, dodajući da juče, iako je bio najtopliji dan u ovom tropskom talasu, Hitna pomoć nije intervenisala na javnim mestima zbog kolapsa.

“Prethodnih nedelja jesmo, ali opet se to svede na do desetak izlazaka na javna mesta zbog kolapsa, što je i očekivano. Ne smatramo to nečim dramatičnim, zato što u ovom periodu godine očekujemo povećan broj izlazaka zbog kolapsa, ondosno padova pritiska na javnim mestima. Uglavnom je to negde gde se čeka u redu ili je prisutan veliki broj ljudi ili na Trgu, gde je najsunčanjiji deo grada, da se desi kolaps”, dodaje naša sagovornica.

Subotička Hitna pomoć ima oko 40 intervencija dnevno: Raste broj kolapsa na javnim mestima 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Ipak, ono što su primetili u subotičkoj Hitnoj pomoći, jeste da im se javljaju pacijenti sa bolom u grudima, odnosno pacijenti sa infarktom što, kako kaže dr Budimski Soldat, nije karakteristično za letnji period.

“Trebalo bi da nam opadne broj ovih pacijenta, međutim, sporadično se javljaju i tokom vikenda smo dva pacijenta nosili na Institut za kardiovaskularne bolesti. Ovakav procenat izlazaka, gotovo svaki drugi dan da imamo pacijenta sa infarktom, dešava se tokom zimskog perioda, a sada i tokom leta održava broj poziva zbog bola u grudima, tako da više ne možemo sa sigurnošću reći koji je to rizičan period tokom godine za pojavu kardiovaskularnih oboljenja, odnosno za infarkte miokarda”, ističe dr Budimski Soldat.

Velike vrućine teško podnose i svi pacijenti sa hroničnim oboljenjima, dodaje naša sagovornica, i to oni koji boluju od kardiovaskularnih, neuroloških i metaboličkih bolesti, te se Hitnoj pomoći obraćaju najčešće zbog pogoršanja osnovne bolesti.

“Javljaju se zbog niskog krvnog pritiska, zbog gušenja i slabosti. Uglavnom su to intervencije kod hroničnih pacijenata”, kaže dr Budimski Soldat.

Dok se broj izlazaka na teren povećao, broj pregleda u ambulanti Hitne pomoći u večernjim časovima je ostao isti, a kako kaže naša sagovornica, uglavnom su u letnjem periodu to pacijenti koji dolaze zbog različitih bolova ili uboda insekata.

“Da li su to bolovi u leđima, glavobolje, uglavnom sve ono što pacijenti ne mogu da tolerišu i smatraju da im je neophodna terapija Hitne pomoći. Javljaju se učestalo zbog uboda insekata, a to je nešto što u letnjem periodu dolazi zbog lokalnih reakcija, odnosno ne govorimo o generalizovanim alergijskim reakcijama kao o hitnom stanju, nego o kožnim promenama zbog kojih se javljaju”, objašnjava dr Budimski Soldat.

Subotička Hitna pomoć ima oko 40 intervencija dnevno: Raste broj kolapsa na javnim mestima 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Iz Službe za hitnu medicinsku pomoć u Subotici savetuju građane da tokom tropskih vrućina izbegavaju izlazak napolje u najtoplijem delu dana, između 11 i 17 časova, naročito hronični pacijenti, trudnice, odojčad i deca, koji pripadaju ugroženim kategorijama stanovništva.

Takođe, preporučuju da klima uređajima prilagode temperaturu u kućnima uslovima i na radnim mestima, ali na malu razliku u odnosu na spoljašnju, tako da ne iznosi više od sedam stepeni, kao i da vode računa o ishrani i unosu tečnosti.

Posebnu pažnju skreću vozačima, jer usled toplote i velikih vrućina dolazi do pada koncentracije, zbog čega im savetuju dodatan oprez u saobraćaju.

Više vesti iz ovog rada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari