Čovek umro od infarkta dok se građani i Hitna pomoć igraju "gluvih telefona" 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Muškarac star 83 godine preminuo je u sredu uveče od infarkta. Od Kaluđerice gde je doživeo infarkt, do Vinče – gde je konstatovana smrt, komšije su pokušavale da ga spasu i ustanove koja zdravstvena ustanova je nadležna i u mogućnosti da mu pruži pomoć.

Beogradsko naselje Kaluđerica, najveće divlje naselje na Balkanu, pripada opštini Grocka. A beogradska Hitna pomoć, koju dobijete kada pozovete broj 194 ne pokriva ovu opštinu, već je za nju nadležna hitna služba lokalnog doma zdravlja.

Veliki broj od 84.000 građana u 15 naselja ove opštine to ne zna, a takav je bio slučaj i kada je pozlilo preminulom muškarcu.

Kako je za N1 ispričala studentkinja iz Kaluđerice koja je sa ocem pokušala da pomogne komšiji, koji je doživeo infarkt u svom dvorištu, prvo što joj je palo na pamet bilo je da pozove Hitnu pomoć na broj 194. Odatle su je, dodaje, uputili na Dom zdravlja u Grockoj i njihovu hitnu službu.

Devojka dalje priča da joj je iz Doma zdravlja Grocka rečeno da nemaju sanitetsko vozilo na raspolaganju i da je najbliže mesto gde je moguća reanimacija Dom zdravlja u Vinči. Zbog toga su čoveka stavili u automobil i sa njim krenuli njegov unuk, naša sagovornica i njen otac koji je davao veštačko disanje.

U putu su, kaže, ponovo kontaktirali Dom zdravlja Grocka odakle im je, ističe, na pola puta do Vinče rečeno da mogu pomoć da potraže i u Domu zdravlja u Kaluđerici.

„Krenuli smo kolima, stigli smo brzo u Vinču, za možda 10 do 12 minuta od kada smo prvi put zvali Hitnu pomoć“, rekla je ova devojka, koja je želela da ostane anonimna.

Međutim, stariji muškarac je već bio preminuo. Sagovornica dodaje da je ispred Doma zdravlja izašla doktorka opšte prakse koja je bila u smeni i koja ga nije na licu mesta reanimirala, već je konstatovala da ne daje znake života.

Naša sagovornica napominje da u trenutku dolaska u Dom zdravlja u Vinči ni tu nije bilo ekipe Hitne pomoći i da je ona u ovom objektu tek od 20 časova, kada se završi redovno radno vreme.

Direktor Doma zdravlja: Mogli su da idu u Kaluđericu

Smrt pacijenta je za portal N1 potvrdio i direktor Doma zdravlja Grocka Nebojša Blagojević. Prema njegovim rečima, u Vinču je nešto pre 19 časova dovezena osoba od 83 godine koju je primila ekipa opšte prakse, a urađena reanimacija je bila bezuspešna.

Njegova priča se, međutim, razlikuje od onoga što tvrdi naša sagovornica, a što je objavila i na društvenim mrežama. Blagojević kaže da su komunicirali sa Domom zdravlja u Kaluđerici, a ne u Grockoj, kao i da im je data preporuka da krenu do Doma zdravlja u njihovom mestu i tu sačekaju dolazak ekipe Hitne pomoći.

Kako kaže, da pomoć potraže u Vinči verovatno su se odlučili jer znaju da tamo postoji Hitna pomoć.

On napominje da porodica za sada nije podnela nikakvu pritužbu na rad lekara i zaposlenih u Domu zdravlja Grocka, ali da je i bez toga pokrenuta komisija za unutrašnju kontrolu kvaliteta rada, koja će razgovarati sa svim akterima ovog događaja.

Hitne pomoći ima, ali pitanje je gde

Ovaj događaj podsetio je na nedavnu smrt devojke (22) iz Kaluđerice. Porodica tvrdi da su uzaludno pokušavali da dođu do hitne pomoći jer su ih sa jednog broja upućivali na drugi – od beogradske Hitne pomoći, preko Grocke do Kaluđerice. Za to vreme, devojka koja je bolovala od astme je preminula na kućnom pragu, zbog čega je Ministarstvo zdravlja uputilo inspekciju da utvrdi da li je bilo propusta u radu.

Direktor Doma zdravlja u Grockoj napominje da su neistiniti navodi u medijima i na društvenim mrežama da Opština Grocka ima samo jedno sanitetsko vozilo. Prema njegovim rečima, postoji pet ekipa hitne pomoći, mobilne i stacionarne, koje su povezane sa velikim zdravstvenim stanicama u Kaluđerici, Vinči, Grockoj, Umčarima i Vrčinu, a koje pokrivaju sva naselja opštine Grocka.

Dodaje da su noću, odnosno od 20 časova, ekipe Hitne pomoći stacionirane u Vrčinu, Umčarima i Vinči.

Međutim, građani ovu organizaciju ne poznaju i jedino što znaju je da kada im zatreba u njihovom mestu nema sanitetskog vozila, zbog čega kreće zamršena potraga i niz telefonskih poziva od jedne do druge službe.

Kontaktirali smo i beogradsku Hitnu pomoć, koja je prva primila poziv. Studentkinja iz Kaluđerice dostavila nam je snimak ekrana koji pokazuje da je u dva navrata – u 18.54 i 18.58 zvala 194. Ostale razgovore, sa svog i očevog telefona, obavljala je sa domovima zdravlja opštine Grocka.

Iz Hitne pomoći su nam potvrdili da njihova služba ne pokriva opštinu Grocka, i da pacijente sa te opštine upućuju na DZ Grocka ili DZ Kaluđerica. Dodaju da u slučajevima da Grocka nema slobodan sanitet i ekipu, šalje se pomoć i iz Beograda. Međutim, to ne rade na zahtev građana već je neophodno da im se sa zahtevom obrati Dom zdravlja u Grockoj.

Rešenje ove zavrzlame, koja nekoga može da košta i života, bilo bi u umrežavanju svih hitnih službi u jedinstven broj tako da građani ne moraju da lutaju i traže pomoć od jednog do drugog.

Direktor Doma zdravlja Grocka kaže za portal N1 da su se njihovi domovi zdravlja i ekipe Hitne pomoći već umrežile, pa kada pacijenti zovu lokalnu Hitnu na fiksni broj telefona poziv će automatski biti preusmeren na mobilnu ekipu ukoliko se niko ne javlja na telefon.

Međutim, mnogi Gročani i dalje ne znaju da za njih 194 ne važi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari