Sud u Prištini suspendovao odluku o smanjenju plata nosilaca pravosudnih funkcija 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Osnovni sud u Prištini suspendovao je odluku Vlade Kosova o smanjenju plata sudijama i tužiocima.

Portal koha.net je imao uvid u rešenje suda u kome je navedeno da se izvršenje odluke Vlade od 23. novembra odlaže do konačne sudske odluke Suda, povodom tužbenog zahteva tužioca, Udruženja tužilaca Kosova.

„Usvaja se predlog tužioca – predlagača Udruženja tužilaca Kosova, kao osnovano. Izvršenje rešenja broj 03/109 od 23. 11. 2022. godine tuženog, Vlade Republike Kosovo, kabineta premijera, odlaže se do konačne sudske odluke Suda, u vezi sa tužbenim zahtevom tužioca“, navedeno je u rešenju suda.

Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba u roku od 15 dana, medjutim žalba ne odlaže izvršenje odluke, navedeno je.

Vlada Kosova je 23. novembra donela odluku o smanjenju plata sudijama i tužiocima u prosečnoj vrednosti od 800 evra.

Predstavnici civilnog društva i pravnici ocenili su da je ta odluka Vlade nezakonita, dok su nakon odluke Vlade Sudski i Tužilački savet Kosova odlučili da „zamrznu“ odnose sa Vladom i da u sudskim postupcima učestvuju i odlučuju samo u odredjenim okolnostima.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je reagujući na današnju odluku Osnovnog suda u Prištini ocenio da je sud bio „efikasan“ kada su u pitanju prava nosilaca pravosudnih funkcija.

„Ne možemo da se bavimo odlukama koje donosi pravosudje, ali sa žaljenjem konstatujem da se, kada je reč o njima, oni se pokazuju kao veoma efikasni, za razliku od bezbrojnih predmeta na kojima je višegodišnja prašina, koji čame i nisu tretirani ni na vreme ni kako treba. Dakle, šteta je što se pokazuje brzina i efikasnost kada oni sami imaju uski interes“, rekao je Kurti.

Kurti je, upitan da li će povući odluku o smanjenju plata sudijama i tužiocima, naglasio da kada su ljudi navikli na privilegije, njihovo ukidanje deluje kao nepravedno.

Ali, kako je rekao, to nije nepravda, već su nepravedne privilegije koje su imali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari