Sud u Strazburu naložio Srbiji da isplati po 1.000 evra Milanu Radonjiću i Ratku Romiću, prvostepeno osuđenim za ubistvo Ćuruvije 1Slavko Ćuruvija Foto: Fonet/Andrija Ilić

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu naložio je Srbiji da isplati po 1.000 evra bivšim radnicima Službe državne bezbednosti Milanu Radonjiću i Ratku Romiću, prvostepeno osuđenim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Sud u Strazburu je našao da su dvojici pripadnika SDB-a zbog dužine trajanja pritvora povređena prava koja garantuje Evropska konvencija za ljudska prava.

Kako je navedeno u saopštenju ESLJP-a, sud se saglasio sa nalazima Ustavnog suda Srbije da je prvih godinu i dva meseca pritvora bilo opravdano, između ostalog, i potrebom očuvanja javnog reda s obzirom na značajnu prirodu slučaja, ali da za preostale dve godine i tri meseca taj razlog nije važio.

ESLJP je takođe utvrdio da je i dužinom trajanja postupka pred Ustavnim sudom, a vezano za reviziju rešenja o pritvoru, Radonjiću i Romiću takođe povređeno pravo iz Evropske konvencije. Naime, postupak pred Ustavnim sudom je trajao duže od dve godine, čime je prema mišljenju suda u Strazburu povređena obaveza o hitnom ispitivanju zakonitosti odluke o pritvoru.

Radonjić i Romić su bili uhapšeni 14. januara 2014. godine, i u pritvoru su se nalazili do 6. jula 2017. godine, kada im je mera pritvora zamenjena blažom merom kućnog pritvora.

Milan Radonjić, bivši načelnik Beogradskog centra SDB-a prvostepeno je osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Za isti zločin, Ratko Romić, nekadašnji inspektor RDB-a, osuđen je na kaznu zatvora od 20 godine.

Pored njih, prvostepeno su osuđeni i Radomir Marković, bivši načelnik RDB-a, kao i Miroslav Kurak, za koga tužilaštvo tvrdi da je bio pripadnik rezervnog sastava RDB-a.

Apelacioni sud u Beogradu nedavno je otvorio glavni pretres u drugostepenom postupku i očekuje se da u narednom periodu donese pravosnažnu presudu.

Novinar Slavko Ćuruvija, vlasnik listova Dnevni telegraf i Evropljanin ubijen je 11. aprila 1999. godine u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari