UNS: Okrivljeni u završnoj reči negirali krivicu za ubistvo Ćuruvije, tužilac traži maksimalnu kaznu 1foto EPA-EFE/SAŠA STANKOVIĆ

Nekadašnji funkcioneri Resora državne bezbednosti, koji su prvostepeno osuđeni za ubistvo novinara i vlasnika „Dnevnog Telegrafa“ Slavka Ćuruvije 1999. godine, danas su u završnim rečima u drugostepenom postupku, ponovo negirali krivicu za taj zločin i zatražili od suda da donese oslobađajuću presudu.

Kako je prenelo Udruženje novinara Srbije (UNS), nekadašnji načelnik Resora državne bezbednosti Rade Marković, koji je prvostepeno osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva Ćuruvije, ocenio je u završnoj reči da tužilac „nije dokazao“ krivicu okrivljenih.

„Nakon deset godina suđenja, tamo smo gde smo bili i prvog dana“, naveo je Marković.

Krivicu su negirali i Milan Radonjić i Ratko Romić, čiji su advokati ocenili da je kroz slučaj Ćuruvija „organizovano suđenje službi državne bezbednosti jedne zemlje“.

Iznoseći završnu reč, zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić rekao je da u svemu ostaje pri optužnici iz 2014. godine i zatražio od suda da okrivljenima izrekne maksimalne zatvorske kazne od 40 godina jer su po njegovim rečima, iz niskih pobuda ubili Ćuruviju.

Specijalni sud je prvostepeno osudio Markovića i Radonjića na po 30 godina zatvora, a na po 20 Romića i Miroslava Kuraka.

Apelacioni sud nije prihvatio presudu Specijalnog suda jer je „prekoračio optužbu“ tako što je za neposrednog izvršioca označio N.N. lice, iako tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da su to Romić i Kurak.

Glavni pretres u postupku za ubistvo Ćuruvije počeo je 6. marta pred većem Apelacionog suda u Beogradu, a po završetku će taj sud, kao drugostepeni, doneti pravosnažnu presudu.

Apelacioni sud je ranije razmatrao žalbe na presudu veća Specijalnog suda i vratio postupak na ponovno suđenje, a doneta je istovetna presuda kao i prvi put.

Glavni pretres se iz bezbednosnih razloga održava u Specijalnom sudu.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja, u Svetogorskoj ulici, u Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je stanovao.

Ubica je na njega pucao s leđa iz automatskog pištolja „škorpion“ i kada je Ćuruvija pao prišao mu je i dodatno ispalio rafal u glavu.

Tužilaštvo tvrdi da je to učinjeno po nalogu N.N. lica iz najviših struktura vlasti, zbog javnog istupanja Ćuruvije u zemlji i inostranstvu u kojem je kritikovao nosioce političke vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari