UNS: Sud ovog puta ne može da ukine presudu optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije 1Foto: EPA-EFE/SAŠA STANKOVIĆ

Pred Sudskim većem Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu sutra će biti iznete završne reči optuženima za ubistvo novinara i medijskog izdavača Slavka Ćuruvije, a Sud ovog puta ne može da ukine presudu, već da je potvrdi ili preinači, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Uoči 11. aprila, kada će biti obeleženo 24 godine od Ćuruvijine surove likvidacije, privedeno je kraju ponovljeno suđenje i dokazni postupak je okončan.

Tužilac za organizovani kriminal Milenko Mandić tražio je ranije da sud poveća kazne, dok je odbrana nekadašnjih visokih službenika državne bezbednosti Radeta Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka, koji je u bekstvu, tražila da ih sud oslobodi.

U sudnici je danas nastavljen pretres koji je prekinut 8. marta i prisutni su mogli da čuju koje je predloge od mnogobrojnih, sa tužiočeve i strane okrivljenih, veće usvojilo, a koje odbilo, navodi UNS.

Uprkos insistiranju advokata Zore Dobričanin Nikodinović, koja brani Radonjića i Romića, da se sasluša Ćuruvijin sin Rade, sud je odlučio da ostaje pri iskazu koji je on kao oštećeni dao 2008. godine.

Odbijen je i predlog da se izuzmu iz dokaznog materijala iskazi Milorada Ulemeka Legije od 8. januara 2014. godine, kao i oni koje su dali braća Aleksandar i Miloš Simović 10. januara 2014. godine.

Sudsko veće navelo je da su ti iskazi sačinjeni u skladu sa zakonom, kao i zapisi o telekomunikacionim vezama prikupljeni sa baznih stanica mobilnih operatera.

Sud je odbio zahtev i da se izvrši uvid u knjige Dragoljuba Ojdanića i Radomira Markovića i u intervju koji je dao Nebojša Pavković, jer je ocenjeno da ne bi uticali na drugačiju odluku suda.

Nije prihvaćen ni zahtev odbrane da se uradi rekonstrukcija ubistva Ćuruvije.

Sudsko veće čine predsedavajuća Nada Hadži Perić, sudija izvestilac Vesna Petrović i sudije Dragan Ćesarević, Marko Jocić i Dušanka Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari