Sud utvrdio da su profesori Državnog univerziteta u Novom Pazaru nezakonito dobili otkaz 1Foto: N. Kočović

Apelacioni sud u Kragujevcu utvrdio je da je Državni univerzitet u Novom Pazaru nezakonito prošle godine otpustio profesore Fadila Škrijelja i Mersudina Mulića, naloživši toj visokoškolskoj ustanovi Škrijelja vrati na posao, dok je Mulić u međuvremenu odustao od tog zahteva.

Apelacioni sud je odbio žalbu te visokoškolske ustanove i potvrdio prvostepenu presudu Osnovnog suda u Novom Pazaru čime je ona postala pravnosnažna.

Državni univerzitet će morati da snosi sve sudske troškove, a Škrijelj i Mulić će, kako su nam u neformalnom razgovoru rekli, podneti privatne tužbe tražeći naknadu štete zbog toga što nisu radili od jula prošle godine.

Oba profesora su se prošle godine obratila javnosti tvrdeći da su nezakonito dobili otkaz, optuživši tadašnjeg rektora Državnog univerziteta Miladina Kostića da im se raskidom ugovora o radu svetio zbog toga što su od Ministarstva prosvete tražili mišljenje da li on sa 68 godina starosti može da se kandiduje i bude rektor.

Sud utvrdio da su profesori Državnog univerziteta u Novom Pazaru nezakonito dobili otkaz 2Sa Univerziteta su tvrdili da su sa Mulićem i Škrijeljom ugovori raskinuti jer su, iako stalno zaposleni na toj visokoškolskoj ustanovi, obavljali privatnu praksu što je u suprotnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Takvo obrazloženje je “palo” na sudu koji je utvrdio da su profesori ugovore sa Državnim univerzitetom zaključili na osnovu Zakona o visokom obrazovanju, kojim nije zabranjeno obavljanje privatne prakse, a ne Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Osim što su Državni univerzitet tužili zbog otkaza, Mulić i Škrijelj su se obratili i inspekciji rada koja je, takođe, utvrdila da su nezakonito otpušteni, stavljajući rešenje o prestanku radnog odnos van snage do okončanja sudskog postupka, uz nalog da se vrate na posao, što ta visokoobrazovna ustanova nije učinila.

Kao razlog za nepostupanje po rešenju inspekcije rada navodili su da je “nejasno i neprecizno”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari