Ko su sudije koje su oslobodile optužene bivše članove DB-a za ubistvo Slavka Ćuruvije? 1Foto: EPA SASA STANKOVIC

Apelacioni sud u Beogradu oslobodio je četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999 – Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka, a odluku je donelo sudsko veće na čelu sa Nadom Hadži Perić.

Članovi sudskog veća su sudije Dragan Ćesarević, Marko Jocić i Dušanka Đorđević, a sudski izvestilac Vesna Petrović.

Apelacioni sud u Beogradu preinačio juče prvostepenu presudu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999 – Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Četvoricu pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbednosti pre toga je Posebno odeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.

Novinar i vlasnik listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“ ubijen je 1999. u Svetogorskoj ulici, sa više hitaca, a za to ubistvo tek 2015. optuženi su tadašnji načelnik Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković i trojica visokih funkcionera DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i njegov kum Miroslav Kurak.

Ko su sudije koje su oslobodile optužene bivše članove DB-a za ubistvo Slavka Ćuruvije? 2
foto (BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ/DS)

Predsedenica sudskog veća Hadži Perić iskusna je sutkinja, već 13 godina je sudija Apelacionog suda u Beogradu. Od decembra 2021. godine je zamenica predsednika i sudija Krivičnog odeljenja, te sudija Odeljenja za ratne zločine. Pre toga radila je kao sudija sedam godina u Okružnom sudu u Požarevcu i još 11 godina kao sudija Okružnog suda u Prizrenu, piše na sajtu Fondacije „Slavko Ćuruvija“.

Rodom je iz Prizrena, o kojem pišem i u svojim pesmama. Naime, ima nalog na Fejsbuku gde objavljuje svoje stihove – “Nada Hadži-Perić, poezija i proza”.

Sudila je u velikim slučajevima, a jedna od poslednjih presuda je u slučaju Darka Šarića, za šverc šest tona kokaina, navodi Fondacija. U ponovljenom postupku pred Apelacionim sudom, Šariću je smanjena kazna zatvora sa 15 na 14 godina i tako je, kao šef narko-klana, dobio manju kaznu od svog saradnika Gorana Sokovića koji mu je, prema optužnici, bio podređen. Sokoviću, koji se sve vreme nalazi u bekstvu, sudije apelacije izrekle su kaznu od 15 godina zatvora, podsećaju.

Ona je predsednica sudskog veća i u tom slučaju, a u njemu su odlučivali i još dvoje sudija iz veća koje sudi za ubistvo Ćuruvije, sudije Marko Jocić i Vesna Petrović.

Sudija Vesna Petrović bila je članica apelacionog veća koje je ukinulo prvostepenu presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije i vratilo predmet u Specijalni sud na ponovno suđenje, pre svega jer je presudom “prekoračena” optužnica i uvedeno, u odnosu na optužnicu, potpuno novo NN lice, kao neposredni izvršilac.

Sudija Dragan Ćesarović 13 je godina u Apelacionom sudu, a kao i sudija Vesna Petrović, bio je član veća koje je ukinulo prvostepenu presudu za ubistvo Ćuruvije.

Takođe je bio u većima koja su potvrdila oslobađajuće presude Miloradu Ulemeku Legiji i pripadnicima nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) za oružanu pobunu i nekadašnjem šefu kabineta Ivice Dačića – Branku Lazareviću, koji je bio optužen da je kriminalcima dostavljao podatke iz istrage.

U postupku koji se vodio protiv Mirjane Marković, supruge Slobodana Miloševića, takođe je bio član veća koje je ukinulo prvostepenu osuđujuću presudu i suđenje vratilo na početak, navodi se na sajtu Fondacije.

Sudija Marko Jocić mlađi je kadar Apelacionog suda. Postao je sudija 2010. godine u Osnovnom sudu u rodnom mu Smederevu, a u Apelacioni sud u Beogradu došao je u julu 2019. godine. Od januara 2021. godine sudi u Krivičnom odeljenju i Posebnom odeljenju za organizovani kriminal,

Bio je član sudskog veća Apelacionog suda koje je prošle godine ukinulo presudu Darku Šariću za pranje para.

Učestvovao je, 2022. godine, u izbornom procesu za direktora Agencije za sprečavanje korupcije, koji je od strane pojedinih NVO ocenjen nezakonitim jer su se u komisiji nalazili javni funkcioneri koji su predmet kontrole same Agencije. Naime, Pravosudna akademija je krajem decembra sprovela razgovor sa trojicom kandidata za direktora Agencije za sprečavanje korupcije. Sa kandidatima su razgovarali Marko Jocić, sudija Apelacionog suda u Beogradu, dr Dobrosav Milovanović, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Ljubivoje Đorđević, javni tužilac u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

BIRODI je nakon toga pozvao Ministarstvo pravde da poništi aktuelni i raspiše novi konkurs koji će biti sproveden na transparentniji način, “sa komisijom čiji članovi neće biti osobe na koje se primenjuje Zakon o spečavanju korupcije, i koji će izbor kandidata izvršiti na osnovu jasnih i merljivih kriterijuma”, podseća Fondacija.

U zvaničnoj biografiji Dušanke Đorđević se ističe da je na Pravnom fakultetu u Beogradu diplomirala sa veoma visokom ocenom 9,13, u novembru 1997.

Bila je članica sudskog veća, sudija izvestilac, u slučaju za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Ovo sudsko veće ukinulo je presudu protiv Dragoljuba Simonovića i još dvojice 2021. godine i vratilo sliučaj na ponovno suđenje u Drugi osnovni sud, podseća Fondacija.

Mediji i deo stručne javnosti kritikovao je njeno postupanje u slučaju ubistva policajca na Obrenovačkom putu 2008. godine, međutim njihove sumnje u to da je sutkinja namerno odugovlačila postupak, nikada nisu dokazane, navodi se na sajtu Fondacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari