Suđenje grupi Veljka Belivuka: Advokat Lazarević osporavao validnost izveštaja sa lica mesta u Ritopeku 1Foto: FoNet Marko Dragoslavic

Nakon pet nedelja pauze zbog praznika, suđenje grupi Veljka Belivuka nastavljeno je u Specijalnom sudu u Beogradu najpre novim izmenama u advokatskom timu optuženih.

Suđenje grupi Veljka Belivuka je, kao i obično, započelo prozivanjem prisutnih, kao i njihovih advokata, a ime Dejana Lazarevića se ponovo moglo među njima čuti.

Kako je ranije Danas pisao, advokat Dejan Lazarević vratio se u ovaj postupak u svojstvu branioca, a zastupaće Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Vladimira Greka, Miloša i Marka Budimira, Dejana Tešića, Nebojšu Jankovića, Dragana Mitrovića, Senada Rešovića, Nemanju Đurića, dok je pred sam kraj današnjeg pretresa i optuženi Vlade Draganić zatražio da ga Lazarević brani.

Tokom današnjeg ročišta nastavljen je uvid u pisanu dokumentaciju iz spisa predmeta, a u više navrata došlo je i do rasprave među Lazarevićem i postupajućim tužiocem Sašom Ivanićem, zbog više različitih izveštaja o forenzičkim pregledima lica mesta koji se odnose na kuću u Ritopeku.

Tokom izvođenja kao dokaza jednog od zapisnika sa uviđaja kuće u Ritopeku, u kojoj su prema navodima optužnice članovi Belivukovog klana ubijali svoje žrtve, za reč se javio Dejan Lazarević navodeći da pomenuti zapisnik, kao i još nekoliko njih, nisu verodostojni, te da su u pitanju „falsifikati“.

Naveo je da oko 80 odsto pomenutih zapisnika jesu tačni, ali i da fale pojedine informacije, kao i da su neke od njih menjane.

On je tom prilikom objasnio da je pomenutom pretresu prisustvovao, te da su ulazna vrata otvorena pajserom, da nakon što su u kuću ušli prisutni na uviđaju – pripadnici policije, forenzičari, tužilac, on i kolega kao branioci okrivljenih, u skrivenu prostoriju je navodno ušla jedna osoba koja nije bila obučena u forenzičku opremu i zadržala se unutra između dva i tri minuta.

Na njegovo pitanje da se pomenuta osoba legitimiše, Lazarević ističe da je dobio odgovor: „Ko si ti da ti to mene pitaš.“

Prema njegovim rečima, tužilac je tada rekao da je u pitanju šef forenzike, ali nije hteo da kaže ime i prezime.

Lazarević je takođe naveo i da nije tačno da su glavni tužilac, ministar i policija bili u dvorištu, kako se navodi u pomenutom zapisniku, već su bili u garaži.

Advokat je objasio da je, potom, u skrivenu prostoriju ušlo deset do 15 osoba, kasnije precizirajući i taksativno navodeći oko 13 imena, među kojima su bili on i njegov kolega.

Kako je dodao Lazarević, čovek za koga tvrdi da je u pitanju načelnik forenzike rekao je da mogu da priđu na oko dva do tri metra od mašine za mlevenje mesa koja se nalazila u skrivenoj prostoriji.

On je potom opisao prostoriju navodeći da je na sredini bio slivnik kom su svi mogli da priđu i tu ostave DNK tragove.

„U hodniku, kada smo videli da su otvorena ta mala vrata, između garaže i te skrivene prostorije, bile su tu neke kese, neke stvari. U zapisniku je navedeno da je tu pronađena neka puška u koferu. To nije video ni tužilac Saša Ivanić, ni ja. Sve stvari iz kesa su stavljene na šatorsko krilo, policajci su se tu zavlačili i snimali svojim telefonima. Ko god je hteo bio je blizu stvari. Dokazi su kontaminirani. Samo je tužilac stajao sa strane. Doći ćemo do istine, ako sud odobri da bude ispitan taj šef forenzike“, rekao je Lazarević, nakon čega je u nekoliko navrata insistirao da tužilac Saša Ivanić kaže ime pomenute osobe, zbog čega je u jednom momentu bio prekinut od strane predsedavajuće sudskog veća.

U više svojih izlaganja, Lazarević je naveo da je nekoliko izveštaja falsifikovano u pogledu datum izveštaja, potpisa, kao i da se pojedine stavke koje su se našle na jednom izveštaju, a tiču se zatečenih stvari u kući, nisu poklapale na drugim izveštajima.

Dodatnu sumnju kod Lazarevića izazvao je i ručno ispisana poruka na jednom od izveštaja „izmeniti u omotu izveštaj“, što su prisutni na današnjem pretresu i imali prilike da vide.

Tužilac Saša Ivanić reagovao je i na primedbe advokata Lazarevića, ali i drugih branilaca po pitanju neovlašćenog ulaska u kuću u Ritopeku, kao i skidanja postavljenog pečata, navodeći da o tome „nema govora“.

„Kako branilac Lazarević nije ranije stavio primedbu da je NN lice ušlo u prostoriju pre tužioca? Da li možete da verujete da je jedan branilac sa iskustvom takvu priliku propustio? Istraga je bila u toku, a danas se saopštava navodno prisustvo nekog civila, nepoznatog lica. Na zapisnik niko, do danas, nije stavio nikakvu primedbu. Tvrdim da je zapisnik o uviđaju apsolutno zakonit dokaz i predlažem da predlog obijete kao neosnovan“, rekao je tužilac.

Očekivano, reagovao je i advokat Lazarević konkretnije imenujući pomenutog „šefa forenzike“.

„Tužilac i ja znamo ko je ušao i kako se predstavio, ako je to Nenad Vukanić, onda je to visok čovek koji je ušao. Samo recite da li ja govorim ili ne govorim istinu“, rekao je Lazarević i dodao da branilac sam bira kada će nešto da iznese.

U nastavku suđenja izvedeni su izveštaji o forenzičkom pregledu kuće u Ritopeku za koje su advokati odbrane navodili da su falsifikati podmetnuti kao dokazi i zbog toga tražili izuzeća glavnog tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića i javnih tužilaca Saše Ivanića i Zorana Babića.

Pomenutim predlozima pridružili su se i optuženi Veljko Belivuk i Marko Miljković.

U sudnicu je ušao Belivuk i naveo da tvrdi da je grupi podmetnuto pronađeno oružje i da im je sve za šta se terete namešteno.

„Nakon svega ovoga što smo čuli, ja mislim da ovo treba istražiti. Ovo da se u ovakvom postupku podmeću falsifikati je stvarno kriminal. Da smo u nekoj normalnoj državi, ovo bi bio razlog da se neko sasluša, jer ovo pokazuje umešanost nekih mnogo važnih ljudi“, kazao je Belivuk.

Nakon njega u sudnicu je ušao drugooptuženi Marko Miljković navodeći da „pored svega što smo do sada videli“, sada žele „da nam vređaju inteligenciju“ i da je to „katastrofa“.

„Ako ovi falsifikati nisu razlog za izuzeća, ona je ostalo još samo da uzmu pištolje i pucaju po nama“, kazao je Miljković.

Predlozi o izuzeću tužilaca su odbijeni, ali je usvojen predlog Dejana Lazarevića da se policijski inspektori, čiji potpisi se nalaze na izveštajima koji su bili predmet današnje rasprave, pozovu u svojstvu svedoka na neki od narednih pretresa.

Suđenje grupi Veljka Belivuka počelo preslušavanjem audio zapisa, pa ubrzo prekinuto.

Na današnjem ročištu bilo je planirano da se nastavi i slušanje audio zapisa sa policijskog saslušanja okrivljenog Alekse Šejića i Vladimira Dimitrijevića u predistražnom postupku, što je delimično i učinjeno.

Kao razlog navedeno je što su optuženi ranije pred sudom istakli da su pomenute iskaze dali pod pritiskom i pretnjama.

Snimak Šejićevog saslušanja delimično je poslušan, a zbog svoje dužine je prekinut, budući da su se oba okrivljena izjasnila danas da se na pomenutim snimcima ne čuju nikakve pretnje.

Šejić je naveo da on nikada nije rekao da su se same pretnje i pritisci dogodili tokom saslušanja, već neposredno pre, a sličnu stvar je ponovio i Dimitrijević, ispravljajući se i navodeći da se i u njegovom slučaju maltretiranje od strane policijskih službenika dešavalo pred samo saslušanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari