Suđenje Saljihu Mustafi za ratne zločine nastavlja se sutra u Hagu 1Saljihu Mustafa pred haškim sudom / Screenshot

Suđenje Saljihu Mustafi, nekadašnjem komadantu OVK, koje je optužen za ratne zločine na Kosovu, nastavlja se sutra pred Specijalizovanim većima u Hagu.

On je na početku suđenja, koje je počelo u septembru, izjavio da nije kriv.

U optužnici se navodi da je Mustafa optužen u četiri tačke – proizvoljno lišavanje slobode nad najmanje šest lica, surovo postupanje nad najmanje šest lica, mučenje nad najmanje šest lica i ubistvo jednog lica.

On se optužnicom tereti kao starešina na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor, odnosno za zločine počinjene od 1. do 19. aprila 1999. godine.

U optužnici piše da je fizički izvršio krivična dela iz prve, druge i treće tačke optužnice, i to kao član udruženog zločinakog poduhvata, kao i da je kriv jer je bio svestan da će biti izvršeno ubistvo jednog lica.

Na prošlonedeljnom suđenju, šesti svedok Specijalizovanog tužilaštva rekao je da i dalje ima stres i nervozu zbog onoga što je, kako kaže, doživeo u pritvorskom centru u Zlašu, javila je Koha, prenelo Kosovo onlajn.

Svedok pod šifrom W04669 je rekao da su ga tukli pojedini pripadnici OVK u Zlašu i da je ono što je doživeo malo u poređenju sa onim što je video kao svedok.

Naveo je da je grupa ljudi koja ga je uhapsila prema njemu postupala nepravedno i nehumano.

“Nismo bili naoružani, niko od nas, oni su bili naoružani, nije mi palo na pamet da im se suprotstavim”, rekao je zaštićeni svedok i naveo da se ni za šta nije osećao krivim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari