Suđenje se ponavlja za 16 osuđenih u Aferi Indeks 1Foto: Z. S. M.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je potvrdio oslobađajući deo presude u aferi „Indeks”, dok je osuđujući deo prvostepene presude za 16 okrivljenih ukinuo i naložio da im se ponovi sudi.

Prvostepenom presudom su, piše portal Pressek, okrivljeni bili osuđeni na kazne zatvora od osam godina do šest meseci kućnog zatvora uz elektronski nadzor.

Sud je pravosnažno oslobodio od optužbe za primanje mita pet okrivljenih, dok je prvostepenu presudu kojom je 16 optuženih bilo osuđeno, vratio Višem sudu u Smederevu da im ponovo sudi, navodi se u odluci objavljenoj na sajtu suda.

Prema oceni Apelacionog suda, pravilan je zaključak prvostepenog suda da oslobodi Miroslava Galjka, Dejana Atanackovića, Rajka Ćosovića, Zorana Kovačevića i Nenada Odbradovića od optužbi da su počinili krivično delo primanje mita pomaganjem, a od čega su Atanacković, Kovačević i Obradović bili optuženi za podstrekavanje u produženom trajanju.

Suđenje se ponavlja Sveti Puriću, Dragani Petrović, Saši Jovanoviću, Draganu Bataveljiću, Emiliji Stanković, Zoranu Simiću, Božin Vlaškoviću, Srđanu Đorđeviću, Mileni Petrović, Nenadu Đurđeviću, Andriji Tomoviću, Ivanu Čukaloviću, Oliveri Kojić, Radoju Brkoviću, Miodragu Mićoviću i Jasmini Nektarijević.

U osuđujućem delu presude prvostepenog suda Apelacioni sud nalazi da je argumentacija Višeg suda da je u trenutku donošenja naredbe, 14. septembra 2006. postojala naredba od 16. septembra iste godine, zbog čega termin „produžava se” nije dovoljan, jer je iz spisa kasnije izdvojena kao nezakonit dokaz naredba od 16. septembra.

Naime, obrazloženje prvostepenog suda u pogledu statusa svedoka T. S. ne može se prihvatiti kao jasno i argumentovano, jer ukoliko je on postupao kao policajac nije mogao biti ispitan u svojstvu svedoka na okolnost njegovog operativnog rada.

S obzirom na njegov iskaz i još tri svedoka nejasno je obrazloženje da je T. S. postupao kao policijski službenik, nego da je imao saznanja o eventualnom krivičnom delu i učiniocu istog, te može imati jedino svojstvo svedoka.

Obrazloženje prvostepenog suda da okrivljeni profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu imaju status službenog lica, Apelacioni sud ne može prihvatiti kao dovoljno jasno i argumentovano.

Apelacioni sud smatra da se žalbom okrivljenih i njihovih branilaca ističe da prvostepeni sud nije izneo jasne i dovoljne razloge da je u konkretnom slučaju za učinioce krivičnog dela primanje mita povoljniji Krivični zakonik koji se primenjuje od 1. januara 2006. godine.

Oni su optuženi za korupciju na više pravnih fakulteta u Srbiji u vezi sa kupovinom ispita i diploma.

Na prvoj optužnici, koja je podignuta još 2007.godine, našlo se 89 optuženih među kojima su brojni profesori, studenti i posrednici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.