Profesorima zabrana predavanja od tri do pet godina 1Foto: wikipedia Dushan wideway

Predsednica Višeg suda u Smederevu Slađana Bojković, potvrdila je za Danas da je prvostepeno osuđenim akterima afere Indeks na kragujevačkom Pravnom fakultetu uručenje presude počelo 17. maja.

– Postupak uručenja presuda još uvek je u toku, a koliko će trajati zavisi, pre svega, od zainteresovanosti stranaka da ih prime. Sud će, svakako, kao i u prethodnim fazama postupka, dosledno da primenjuje Zakonik o krivičnom postupku, navodi sutkinja Bojković, koja je bila i predsedavajuća sudskog veća u ovom slučaju. Dodaje da je presuda „Indeksovcima“ urađena na 548 strana, te da je sam postupak štampanja i koričenja presude, zbog obimnosti, trajao oko 20 dana.

Presudom Višeg suda u Smederevu, optužbe je, prema navodima Bojković, oslobođeno pet lica, dok je „za izvršenje 65 radnji krivičnog dela oglašeno krivim ukupno 16 optuženih“ aktera u aferi Indeks.

U odgovoru smederevskog suda pojedinačno je navedeno svih 16 nepravosnažno osuđenih „Indeksovaca“, kao i visine zatvorskih kazni na koje su osuđeni.

Tako je bivši dekan kragujevačkog Pravnog fakulteta Sveto Purić, koji je na toj funkciji bio upravo u vreme hapšenja, zbog prodaje ispita i diploma na tom fakultetu, osuđen na osam godina zatvora.

Profesorka Dragana Petrović, koja je prema spekulacijama u javnosti slovila za vođu i organizatora korupcionaških radnji na Pravnom fakultetu, dobila je sedam godina, njena koleginica i bivša pomoćnica ministra prosvete Emilija Stanković osuđena je na pet godina zatvora.

Profesor Dragan Bataveljić je nepravosnažno osuđen na šest, a aktuelni prodekan za nastavu na kragujevačkom Pravnom fakultetu Srđan Đorđević na tri godine zatvora. Grupa od 16 najistaknutijih aktera afere Indeks ukupno je, presudom Višeg suda u Smederevu, osuđena na 61 godinu robije.

– Primenom odredbi člana 85. Krivičnog zakonika optuženima je izrečena mera zabrane vršenja nastavničkog poziva i to: Dragani Petrović, Emiliji Stanković, Svetu Puriću i Draganu Bataveljiću u trajanju od po pet godina, računajući od dana pravnosnažnosti odluke, s tim da se vreme provedeno u zatvoru ne uračunava u vreme trajanja ove mere. Srđanu Đorđeviću, Božinu Vlaškoviću, Ivanu Čukaloviću, Mileni Petrović, Nenadu Đurđeviću, Radoju Brkoviću i Miodragu Mićoviću zabrana nastavničkog poziva trajaće po tri godine, ističe u Višem sudu u Smederevu. Nevolja s ovom kaznom je, treba napomenuti, što će većina osuđenih „Indeksovaca“, u vreme pravosnažnosti presude da bude u penziji, dok su neki od njih, kao bivši dekan Sveto Purić, na primer, već penzioneri.

Sutkinja Bojković u pisanoj informaciji za naš list naglašava i da ne postoji opasnost od zastarevanja postupaka protiv ključnih aktera afere Indeks.

Apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja za ovo krivično delo (primanje mita – prim. aut.) nastupa, navodi ona, u roku od 30 godina od dana poslednje preduzete radnje krivičnog dela.

Naša sagovornica tvrdi i da je postupak izrade, koji je trajao punih 17 meseci, odnosno više od 500 dana od zakonskog roka, produžavan „u skladu sa zakonskim ovlašćenjima“.

Budući da je, u konkretnom slučaju, predmet sastavljen od obimne činjenične i dokazne građe, sa velikim brojem optuženih i izvršenja krivičnih dela koja su im stavljena na teret, a imajući u vidu i dodatne obaveze organizacione prirode koje sam u prethodnom periodu imala kao predsednik suda, kao i aktuelne obaveze koje imam kao sudija u prvom i drugom stepenu Krivičnog deljenja Višeg suda u Smederevu, rok za izradu presude produžavan je, konstatuje Bojković, u skladu sa navedenim zakonskim ovlašćenjem zbog čega se i može zaključiti da su zakonske odredbe, i u ovom delu, u svemu dosledno primenjivane.

Izrada presude trajala je, kako navode u stručnoj javnosti, „jako dugo“, zbog, kako tvrdi sutkinja Bojković, velikog broja krivičnih dela i radnji obuhvaćenih optužnim aktom (više od 100), ali i usled obimnosti činjenične građe. Spis predmeta samo sa glavnog pretresa ima oko 6.000 strana, ne računajući priloge u koje, pored ostalog, spadaju izveštaji, tabele, zapisnici i drugo…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.