Suđenje za paljenje Ambasade SAD: Policijski vod se povukao kada su poletele kamenice 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković (arhiva)

Policijski vod koji je tokom mitinga “Kosovo je Srbija” obezbeđivao Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, nakon napada građana dobio je naređenje da se povuče u bočnu ulicu, posvedočio je danas Aleksandar Stanković koji je komandovao tim vodom.

Govoreći pred većem Višeg suda u Beogradu, u postupku koji se zbog paljenja ambasade vodi protiv nekadašnjih visokih funkcionera MUP-a, Stanković je naveo da je prvo naređenje došlo u trenutku kada je njegov vod, kao i sama zgrada, bili gađani kamenicama.

– Naš zadatak bio je zaštita lica i objekta, starali smo se da ne dođe do oštećenja objekta. Ispred ambasade je došlo do naglog okupljanja građana i kada je krenulo nasilje dobili smo naređenje da sačuvamo ljudstvo i da se povučemo u ulicu Vojvode Milenka. Nešto kasnije, dobili smo novo naređenje da se povučemo u Policijsku stanicu Savski venac, kazao je Stanković.

Odgovarajući na pitanje advokata, Stanković je precizirao da je u prvom trenutku kada su krenuli da se okupljaju građani policija mogla da reaguje, ali da mesta za reakciju nije bilo nakon što se okupilo veliki broj ljudi. On je istakao da je sva naređenja tog dana dobijao od komandira zemunskog voda i da lično nije imao komunikaciju sa štabom.

Optužnica Višeg tužilaštva u Beogradu tereti petoricu bivših visokih funkcionera MUP-a okrivljujući ih za teško delo protiv opšte sigurnosti. Oni se sumnjiče da su tokom mitinga “Kosovo je Srbija” od 21. februara 2008. godine, svesno načinili propuste u obezbeđenju dozvolivši paljenje ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Prvookrivljeni Slobodan Vukolić, nekadašnji načelnik Uprave policije za grad Beograd rukovodio je policijskim štabom koji je koordinisao postupanje policije tokom protesta. On se tereti da je propustio da blokira prilaz ulici Kneza Miloša gde je smešten veliki broj stranih ambasada, kao i da je povukao policijsko obezbeđenje ispred Ambasade SAD. Zajedno sa njim, okrivljen je i Zoran Rašković, njegov zamenik.

Iako nisu formalno bili uključeni u lanac komandovanja te večeri, okrivljeni su i Stevan Bjelić, tadašnji načelnik PU za grad Beograd i Mladen Kuribak, bivši načelnik Uprave policije MUP-a Srbije. Oni su, prema tvrdnji tužilaštva, bili prisutni u sobi iz koje se rukovodilo policijom, a prema činu su bili nadređeni Vukoliću i Raškoviću.

Zbog sumnje da nije postupao po naređenjima i da je svesno kasnio na intervenciju ispred ambasade okrivljen je i Bojan Marković, tadašnji komandant Žandarmerijskog odredba iz Kraljeva.

Miting “Kosovo je Srbija” organizovala je Vlada Srbije, a povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Tokom mitinga, grupa demonstranata se sa platoa ispred skupštine zaputila ka ambasadi SAD koja se nalazila u ulici Kneza Miloša. Ambasada je zapaljena, a u požaru život je izgubio dvadesetogodišnji Z. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari