Većnici sa liste „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“ optužili su predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejmana Ugljanina da zloupotrebljava BNV, ponovo nasrće na institucije Islamske zajednice (IZ) i kontinuirano nastoji nastoji da razbije IZ.

Većnici sa liste bliske Muameru Zukorliću, Ugljaninu su zamerili posetu Rijasetu IZ Srbije i susret sa vrhovnim poglavarom reisu-l-ulemom Seadom Nasufovićem. Kako navode, Ugljanin je bez ikakve odluke organa BNV posetio IZ i time potvrdio „doslednost u neprijateljstvu i ključnu ulogu u razbijanju ove najvažnije institucije muslimana u Republici Srbiji“.

„Sulejman Ugljanin, suočen s neumećem odgovora onome što je osnovni zadatak BNV u mesecu septembru – udžbenici za nastavu na bosanskom jeziku koji su više nego skandalozni – ovakvim potezima pokušava da prikrije nesposobnost vršenja ovako važne funkcije“, navodi se u saopštenju ove većničke grupe. Kako se dodaje, uzimajući u obzir novonastale okolnosti, većnička grupa će razmotriti model daljeg učešća u radu BNV i načine delovanja „u cilju zaštite nacionalnih, kulturnih i verskih prava Bošnjaka u Srbiji, na vrhu čije lestvice je beskompromisna borba protiv svih pokušaja nasrtaja na institucije IZ“.

Ovoj reakciji prethodilo je saopštenje o poseti predsednika BNV rijasetu IZ Srbije. Kako se navodi, Ugljanin je tom prilikom rekao da je „IZ jedan od glavnih stubova bošnjačkog nacionalnog identiteta“, ali i da je „jedinstvena IZ prirodna potreba i cilj svih Bošnjaka u Srbiji i da sve bošnjačke institucije imaju obavezu da zajedno rade na ostvarivanju tog cilja“.
Aktuelni saziv BNV čini 19 većnika sa Ugljaninove liste i 16 sa liste „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari