Zoran Ivanović, načelnik veterinarske inspekcije u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, izjavio je za Danas da će ta inspekcija, zbog zaraze trihinelozom u Čajetini, podneti prijave protiv za sada nepoznatih lica zbog sumnje na krivično delo nesavesnog pregleda i za krivično delo stavljanja u promet kvarljivih namirnica, ali i za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi.

Dve divlje svinje, prema svedočenjima lovaca, odstreljene su 29. novembra u selu Ljubišu, na Zlatiboru. Uzorke mesa odneli su na analizu u privatnu Veterinarsku stanicu Čajetina, u kojoj je utvrđeno da meso nije zaraženo trihinelom. Kasnije, lovci su sušili meso i pravili kobasice, poklanjali ga drugim lovcima i prijateljima, a kada su se, polovinom januara, pojavili prvi simptomi zaraze među Čajetincima, uzorci sušenog mesa su, prema tvrdnjama Milovana Kneževića, predsednika Lovačkog udruženja Zlatibor, odneti na analizu u drugu veterinarsku stanicu, koja se nalazi u selu Mačkatu, u kojoj je utvrđeno prisustvo trihinele.

– Neko je doneo meso dveju odstreljenih divljih svinja na pregled u Veterinarsku stanicu Čajetina, a u drugu veterinarsku stanicu je odneo pršutu i kobasice na pregled. Životinje su ulovljene 29. novembra, a suvo meso je podeljeno 20. decembra, ali sve te nelogičnosti biće rasvetljene tokom istrage – rekao je za Danas Ivanović i dodao da je u lovu učestvovalo pet lovaca.

– Postoje elementi za krivične prijave protiv određenih lica i veterinarska inspekcija radi sa istražnim organima i pripadnicima policije u Užicu i Čajetini, kako bi se utvrdile sve okolnosti pod kojim je došlo do infekcije trihinelozom. Tada će se utvrditi ko su ljudi koji su došli do takvog mesa, u kojim količinama, na koji način, ali i to kako je takvo meso završilo u javnom prometu, jer ga je međusobno podelilo 20 lovaca što, prema zakonu, nije individualna proizvodnja – rekao je Ivanović, a potom naveo da o „tom lovu nije bio obavešten lovni inspektor, niti je na samom lovištu obavljen sanitarno-veterinarski pregled odstreljenih svinja uz prisustvo veterinara, što je zakonska obaveza“.

S druge strane, kako ističe, veterinarska inspekcija je utvrdila da je „dozvola za lov izdata za 36 životinja, da je po izveštajima Lovačkog udruženja iz Zlatibora odstreljeno njih 19, a da je inspekcija kontrolom dokumentacije veterinarskih stanica utvrdila da su pregledani uzorci 24 divlje svinje“.

– To znači da je pregledano pet ulovljenih divljih svinja više, nego što je prijavljeno da je ustreljeno, tako da se sumnja da je u pitanju krivolov – poručio je Ivanović, a potom naveo da „krivolov nije u nadležnosti veterinarske inspekcije, ali da će tokom istrage mnoge stvari izaći na videlo“.

– S druge strane, neverovatno je da se od dve svinje od po 50 kilograma napravi 28 kilograma pršute i 50 kilograma kobasice – kazao je za Danas Ivanović i dodao da je veterinarska inspekcija obavila kontrolu rada svih veterinarskih stanica u Zlatiborskom okrugu, pa i Vaterinarske stanice Čajetina.

– Utvrđeno je da je u Veterinarskoj stanici Čajetina svaki uzorak propisno zaveden u knjige, da je izdat fiskalni račun, da poseduje propisanu opremu za obavljanje takvih pregleda i da je meso pregledano tada kada je i doneto, odnosno 30. novembra prošle godine – rekao je Ivanović i dodao da je kontrolu čajetinske stanice obavila i policija koja, kako je naveo, utvrdila „neke propuste i da će te sumnje dostaviti tužilaštvu“.

Tužilac naložio proveru

Istakavši da je 22. januara obavešteno o pojavi trihineloze među građanima Čajetine, osnovni javni tužilac u Užicu juče je saopštio da je istog dana naložio policiji da provere sve okolnosti pod kojima se dogodilo trovanje, te da je policija, u saradnji sa veterinarskim inspektorima, od građana oduzela sve količine potencijalno zaraženog mesa, kako bi se sprečilo širenje zaraze i obezbedili dokazi. U saopštenju je navedeno da su u toku razgovori sa licima koja su učestvovala u obradi i distribuciji mesa, kao i sa onima koji su dolazila u kontakt sa njim, ali i sa odgovornim licima Veterinarske stanice Čajetina, koja je izdala potvrdu o ispravnosti mesa i odgovornim licima Lovačkog udruženja Zlatibor, čiji lovci su izvršili odstrel sporne divljači. Takođe, prikupljaju se materijalni dokazi i proverava se rad Lovačkog udruženja Zlatibor i Veterinarske stanice Čajetina“, saopštilo je to tužilaštvo.

Rezultati potvrdili zarazu

Juče su, u užičku bolnicu, konačno stigli rezultati laboratorijskih analiza, koje su obavljene u jednoj privatnoj laboratoriji u Beogradu i Veterinarskom institutu u Kraljevu, a koji su potvrdili sumnju na infekciju trihinelom. – Do sada je pregledano 219 osoba, od kojih je 107 obolelo, kojima je data terapija i pušteni su na kućno lečenje, a njih 14 je na lečenju na infektivnom odeljenju užičke bolnice, među kojima je petoro dece – rekla je za Danas Aleksandra Andrić, epidemiološkinja u Zavodu za javno zdravlje Užice. To neće biti konačan broj, jer period inkubacije moče da traje i do 45 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari