Srpsko narodno veće (SNV) Hrvatske izrazilo je juče ozbiljnu zabrinutost i duboko neslaganje s porukama hrvatske premijerke Jadranke Kosor tokom posete Kosovu. U saopštenju koje je potpisao predsednik SNV Milorad Pupovac ocenjuje se da je reč o porukama podrške politike jednostranosti.


Pupovac ističe da je „pozivanje na stara neprijateljstva, koliko god ona mogla biti živa, kao osnovu za nova prijateljstva, u okvirima bivše Jugoslavije i Balkana veoma zabrinjavajući tip politike i političkog delovanja“. „Takvo pozivanje u direktnoj je suprotnosti s evropskom političkom filozofijom u kojoj su stara neprijateljstva pretvorena u osnove za nova savezništva i razlog za stvaranje zajedničke evropske kuće“, navodi se u saopštenju.

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) čiji je Pupovac potpredsednik i poslanik u hrvatskom Saboru, koalicioni je partner vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, na čijem je čelu Jadranka Kosor.

SNV je ukazao da u hrvatsko-srpskim odnosima, onima između Hrvatske i Srbije i unutar same Hrvatske, ima mnogih ozbiljnih pitanja čije bi rešavanje trebalo da bude prioritet hrvatske vlade te da bi, kad bi se ta pitanja rešila, mogući doprinos Hrvatske rešavanju bolnih srpsko-albanskih odnosa bio „i realniji i kredibilniji“. „S vlastitim ratnim i političkim repovima najavljivati učešće u zatvaranju vrata tuđih problema nije ni realno ni politički korisno“, poručio je SNV.

Takođe je izražena nada da će to iskustvo biti „povod za ozbiljno usmeravanje pažnje na nerešena pitanja izbeglih Srba i položaja Srba u Hrvatskoj“. Premijerka Jadranka Kosor tokom posete Kosovu pre dva dana istakla je da Hrvatska podržava teritorijalni integritet Kosova. Ona je, između ostalog ocenila da su hrvatski narod i Kosovo „stari prijatelji“, a da je to „prijateljstvo obnovljeno tokom poslednjeg rata protiv režima Slobodana Miloševića“.

Vučić skandalizovan

Beograd – Srpska napredna stranka kritikovala je Jadranku Kosor zbog izjave u Prištini o „tiranskim režima Srbije koji su izvršili agresiju na Hrvatsku i Kosovo“. Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić ocenio je na konferenciji za novinare tu izjavu kao „skandaloznu“, bez obzira što je izrečena u „predvečerje izborne kampanje u Hrvatskoj“. „Kada Jadranka Kosor govori o tiraniji Srbije i tiranskim režimima koji su sprovodili agresiju na Hrvatsku i na Kosovo moramo da je podsetimo da nije 400.000 Hrvata proterano iz Srbije, već 400.000 Srba iz Hrvatske“, kazao je Vučić. On je kao skandalozno ocenio i to što srpske vlasti nisu reagovale na poslednju izjavu Jadranke Kosor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari