Sutra protest podrške ženama žrtvama seksualnog nasilja pred početak suđenja Miroslavu Aleksiću 1Miroslav Aleksić (Foto: Miroslav Dragojević)

Suđenje Miroslavu Miki Aleksiću, koji se tereti za silovanja i polna uzmeiravanja polaznica svoje škole “Stvar srca”, trebalo bi da bude održano sutra u Palati pravde s početkom u 10 časova.

Pred početak ročišta, ispred Palate pravde s početkom u 9 časova, biće održan protest “Verujemo joj – verujemo svim ženama žrtvama seksualnog nasilja!” u organizaciji Žena u crnom, feminističke inicijative Verujem ti, feminističkog kolektiva Ženska solidarnost i Omladinskog centra CK13.

Ove organizacije traže od suda donese pravdu svim ženama koje su bile žrtve optuženog Aleksića, „jer bi to bio podsticaj da još potencijalnih žrtava istupi u javnost sa svojim svedočenjima“.

„Tražimo od sudskog veća da postupak vodi sa dužnom pažnjom, stvarajući ohrabrujuću atmosferu poverenja u odnosu na preživele. Tražimo od tužilaštva da nastavi sa istragom i drugih počinilaca optuženih za krivično delo silovanja od koje se u jednom trenutku odustalo“, navodi se između ostalog, u današnjem saopštenju ovih organizacija.

Inače, očekuje se da Aleksić sutra nastavi sa iznošenjem svoje odbrane.

On se tereti za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva, takođe, kvalifikovana u produženom trajanju.

Neke od devojaka bile su maloletne. On je u pritvoru proveo nekoliko meseci da bi potom bio pušten u kućni pritvor sa nanogicom.

Glumica Milena Radulović prva je prijavila Miroslava Aleksića za silovanje, a potom su se optužbama protiv njega pridružile i druge devojke, među kojima je i glumica Iva Ilinčić.

Na prethodnom ročištu, Aleksić je negirao optužbe i naveo, između ostalog, da devojke koje ga optužuju imaju loš odnos sa očevima.

– I Milena i Iva imaju traume u tom periodu a one su to tad nagoveštavale. Samo jedna od devojaka ima normalan i stabilan porodični odnos. Ovo je pritisak, čak u optužnici ima prepisanih citata i rečenica iz novina. Od reči do reči. Govorim o sebi u trećem licu kako bi mogao da lakše sagledam istinu – rekao je tada Aleksić.

Inače, on podnosi privatne tužbe protiv novinarki, novinara i javnih ličnosti koji prate njegov slučaj, poput novinarke Blica Ivane Mastilović Jasnić, lista Danas i novinara Milojka Pantića, kao i spisateljice Biljane Srbaljnović.

Aleksić je tužio Danas i Pantića nakon što je naš list 1. februara objavio Pantićev lični pod naslovom „Arkan, Aleksić i Vučić“. Aleksić je tužbu Višem sudu u Beogradu podneo 26. jula, i traži naknadu u iznosu do 150.000 dinara.

U tužbi se, između ostalog, navodi da u Pantićevom tekstu piše da „Ne treba sumnjati da je Mika Aleksić, kao pripadnik paravojske zločinačkog komandanta Željka Ražnatovića Arkana nazočio kako se posle himne „Bože pravde“ i „Oče naš“ kreće u pljačku i silovanja po Hrvatskoj i Bosni, bio mnogo sofisticiraniji u mobingu od svog sarajevskog kolege“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari