Stanovnici naselja Bukreš, jednog od najstarijih i najvećih u Novom Pazaru, najavili su blokadu zgrade lokalne samouprave. Razlog je vodosnabdevanje. Kako tvrde, vodu za piće imaju samo po nekoliko sati u toku noću.

U ovom problemu je ceo grad. Od 1. jula na snazi je, opet kao i ranijih godina, odluka o racionalnom trošenju vode za piće. Više od 15 naselja u drugoj i trećoj visinskoj zoni bez vode su i po više od pola dana. Bez vode su i višespratnice u samom centru grada. Zato su ovih dana u Novom Pazaru najprodavanija plastična burad i kofe. Voda se koristi i sa javnih česama, od kojih samo jedna u gradu zadovoljava hemijsko-bakteriološke kriterijume po ispitivanjima Zavoda za zaštitu zdravlja iz Kraljeva.

Ako je suditi po najavama iz Komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija suve česme mogu da budu još suvlje jer će, „ako ove restrikcije ne urode plodom, biti uvedene nove“. Samo pre par meseci gradska vlada je na dnevnom redu imala samo pitanje poboljšanja vodosnabdevanja kako letnji meseci ne bi bili kritični kao prethodnih godina. Tada je saopšteno da su preduzete konkretne mere. Zamenjeni su dotrajali ventili na filterskim postrojenjima, a pre mesec dana čišćene su cevi za dovod sirove vode pa je i novopazarska Bolnica bila bez vode. Sve je trebalo da dovede do urednijeg snabdevanja vodom za piće.

– Ukoliko se vodosnabdevanje ne poboljša do septembra, kako su se obavezali rukovodioci ovog komunalnog preduzeća, kompletno rukovodstvo će podneti ostavke. Na sledećoj sednici ćemo razmatrati da li posao ide utvrđenom dinamikom. Ako ne ide kako je dogovoreno, možda će do njihove smene doći i pre septembra. Ima problema u ovom preduzeću, ali moramo da obezbedimo da svako domaćinstvo u gradu ima vodu za piće – kaže Fevzija Murić, član Gradskog veća Novog Pazara, i dodaje da je otežavajuća okolnost „što grad nema generalni projekat vodosnabdevanje i kanalizacije, koji treba da obuhvati vodozahvat, kompletnu distributivnu mrežu i povećanje kapaciteta na filterskim postrojenjima“.

Ni govora o ostavkama

Pre tri godine Vlada Luksemburga je odobrila novih 4,5 miliona evra za rešavanje problema vodosnabdevanja u ovom gradu. Murić naglašava da taj novac još nisu počeli da troše zato „što je namera da se trajno reši ovaj problem i da se kroz generalni projekat uradi sve što treba. U prethodnom periodu od istog donatora je stiglo pet miliona evra, ali to nije bilo dovoljno da se reše svi problemi u vodosnabdevanju. U KP Vodovod i kanalizacija smatraju da za ovakvu situaciju odgovornost ne leži na rukovodstvu i „da nema reči o ostavkama kada ovi problemi opterećuju grad poslednjih dvadeset godina“. Ranijih godina iz ovog preduzeća stizala je ista priča – broj stanovnika je odavno prevazišao kapacitete vodovodne mreže, dotrajali cevovodi u kojima se gubi čak 60 odsto vode i veliki broj divljih priključaka. Od kako je na snagu stupila odluka o restrikciji komunalni inspektori rade u tri smene, tvrde u gradskoj upravi, i do sada su naplatili 100 mandatnih kazni i napisali nešto manje prekršajnih prijava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari