Svaki četvrti učenik gojazan 1Foto: Stefana Savić

U svih 1.206 osnovnih škola u Srbiji od marta počinje program „Pokrenimo našu decu“, koji zajednički realizuju Ministarstvo prosvete i Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta, uz podršku kompanije Knjaz Miloš.

Planirano je da đaci od prvog do četvrtog razreda svakog dana vežbaju sa svojim učiteljima po 15 minuta, po raznovrsnim modelima vežbi koje je osmislio pomenuti savez profesora fizičkog vaspitanja, poput „vesele stolice“, „zdrava stopalca“, vežbanje uz muziku, igre na otvorenom…

Mladen Šarčević, ministar prosvete, Miloš Stojisavljević, direktor kompanije „Knjaz Miloš“ i Goran Petrović, predstavnik Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta, potpisali su juče u beogradskoj OŠ „Mladost“ protokol o saradnji, kojim se program „Pokrenimo našu decu“ i formalno uvodi u škole.

Iza ove inicijative stoje zabrinjavajući podaci iz istraživanja o zdravstvenom stanju dece u Srbiji koji pokazuju da je 70 odsto fizički neaktivno, svaki peti učenik ima loše držanje tela, a svaki četvrti je gojazan. Goran Petrović navodi da je situacija u stvarnosti još alarmantnija, te da je cilj pomenutog programa promocija zdravih stilova života i svakodnevnog fizičkog vežbanja.

Ministar Šarčević je rekao da je želja Ministarstva prosvete da sport bude što više prisutan u školi i naglasio da je pedagoški opravdano da različite vrste vežbanja budu sastavi deo svakog radnog dana školaraca. Zbog toga je, kako kaže, uloga nastavnika fizičkog vaspitanja dvojaka – kao stručnjaka, ali i kao osoba koje će motivisati decu da se redovno bave fizičkim aktivnostima.

On je dodao da je dogovoreno sa Ministarstvom zdravlja da se u okviru fizičkog vaspitanja uvede i zdravstveno obrazovanje, te da se predmet zove fizičko i zdravstveno vaspitanje.

– Bilo pokušaja da se formira predmet zdravstveno obrazovanje i da u škole uđu i lekari. Mislim da su profesori fizičkog vrlo stručni, to se uči na fakultetu. Lekari su dobrodošli kao mentori i savetnici – istakao je Šarčević.

Na jučerašnjem skupu je rečeno da će do kraja sledeće nedelje biti završena obuka učitelja za izvođenje programa „Pokrenimo našu decu“, koji će trajati do kraja maja, a planirano je da se nastavi od naredne školske godine. 

Sportske aktivnosti obavezne za sve đake

Učenici petog razreda osnovne škole od septembra će imati dva časa fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i dodatnih čas i po sportskih aktivnosti, koje će zameniti sadašnji obavezni izborni predmet izabrani sport. Te sportske aktivnosti će biti obavezne za sve đake, a nastavnicima koji ih izvode biće plaćene. Planirano je da sportske aktivnosti škole realizuju u skladu sa svojim mogućnostima, a među ponuđenim modelima su da to bude jedan čas nedeljno, plus još jedan svake druge nedelje ili plus dva časa mesečno (ako se pomenutih pola časa računa kumulativno).

Predlog novog nastavnog plana i programa za peti razred predviđa i da fizičko ubuduće sadrži i zdravstveno obrazovanje, koje će predavati nastavnici tog predmeta, a u okviru njega đaci će učiti o zdravim stilovima života, pravilnoj ishrani…dok će teme o reproduktivnom zdravlju obrađivati na časovima biologije i drugih predmeta. Predlog predviđa i da učenici više neće moći da budu oslobođeni fizičkog, a oni koji iz opravdanih razloga ne smeju da se bave sportom, na druge načine će učestvovati u realizaciji časova tog predmeta. Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja će početkom marta uputiti Ministarstvu prosvete predlog novog nastavnog plana i programa za peti razred.

V. A. 

Šarčević: Odložiti raspravu, nacrt nije gotov

Beograd – Ministar prosvete Mladen Šarčević zamolio je juče predsednika Odbora za visoko obrazovanje SANU Dušana Teodorovića da otkaže okrugli sto o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju, koji treba da se održi 1. marta, uz obrazloženje da je preuranjen. U dopisu koji je Šarčević uputio Teodoroviću se navodi da nacrt još nije završen, te da će se, kada taj posao bude okončan, Ministarstvo prosvete rado odazvati pozivu da učestvuje u diskusiji o novim zakonskim rešenjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.