Tokom 2013. godine u 22 zemlje je izvršeno najmanje 778 smrtnih kazni, što je u poređenju sa 2012. više za 15 odsto. Međutim, pretpostavlja se da je broj znatno veći budući da u ovaj broj nisu uračunate smrtne kazne izvršene u Kini, gde je to državna tajna, pokazao je godišnji izveštaj organizacije Amnesti internešnel.


Nakon Kine, koja je na prvom mestu po broju pogubljenja, slede Iran (najmanje 369) i Irak (169), a nakon njih na listi su Saudijska Arabija (79) i SAD (39). Šesta na listi po broju izvršenja smrtnih kazni je Somalija (34). Amnesti je naveo i da se egzekucije u haotičnim zemljama, poput Sirije i Egipta, ne mogu ni proveriti. Inače, u Evropi i centralnoj Aziji u 2013. nije zabeležena nijedna egzekucija, što je prvi put od 2009. godine.

Istovremeno, godišnji izveštaj ove organizacije pokazao je da mali broj zemalja izvršava smrtne kazne, oko jedne na 10 zemalja, dok je 140 zemalja protiv takve kazne.

U delu izveštaja objašnjeno je zašto se najčešće izriču smrtne kazne.

„Egzekucije su izvršene za krivična dela preljube u Saudijskoj Arabiji, bogohuljenja u Pakistanu, privrednog kriminala u Kini, Severnoj Koreji i Vijetnamu i u Severnoj Koreji zbog pornografije, bežanja u Kinu i gledanja zabranjenih filmova iz Južne Koreje. U nekim zemljama, kao što su Bocvana, Indija i Nigerija, tela pogubljenih zatvorenika nisu vraćena porodicama radi sahranjivanja. U Iranu, Severnoj Koreji, Saudijskoj Arabiji i Somaliji često se pogubljenja izvršavaju javno“, navodi Amnesti u izveštaju.

S druge strane, kako se dodaje, u mnogim zemljama izvršavanje smrtne kazne je obavijeno velom tajne, a u nekim slučajevima vlasti čak i ne obaveste članove porodice, advokate ili javnost pre pogubljenja.

Amnesti na kraju zaključuje da smrtna kazna mora da postane prošlost.

„Dugoročni trend je jasan – smrtna kazna postaje stvar prošlosti. Pozivamo sve vlade koje još uvek ubijaju u ime pravde da odmah nametnu moratorijum na smrtnu kaznu, sa ciljem da se ona ukine“, rekao je Salil Shetti, generalni sekretar Amnestija.

Metodi pogubljenja

Amnesti u svom izveštaju navodi i metode koje su korišćene za izvršavanje smrtnih kazni. „Metode su od odsecanja glave, smrtonosnih injekcija, električne stolice do vešanja i streljanja, a u prošloj godini nije zabeležena egzekucija kamenovanjem“, naveo je Amnesti.

Manji broj drŽava

Pre dvadeset godina smrtnu kaznu je aktivno sprovodilo 37 zemalja. Ovaj broj je do 2004. pao na 25, a do prošle godine na 22 zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari