Broj dece romske nacionalnosti koja su prošle školske godine upisana u prvi razred povećan je za oko 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a zahvaljujući merama afirmativne akcije značajno je povećan i broj romskih učenika koji su upisali srednju školu, izjavio je juče ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.


Otvarajući dvodnevni ekspertski sastanak posvećen obrazovanju Roma, koji je organizovalo Ministarstvo prosvete i nauke u saradnji sa Uneskom, Obradović je naveo da je primenom mera afirmativne akcije ove godine u srednje škole upisano 380 učenika i 149 studenata na državne fakultete i visoke škole.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo prosvete je u 2010-2011. godini dodelilo 439 učeničkih i 179 studentskih stipendija, dok je, primera radi, 2005. godine dodeljeno ukupno 18 stipendija za đake i studente.

Obradović je kazao da je zahvaljujući zakonskim rešenjima povećana dostupnost obrazovanja za učenike romske nacionalnosti, posebno uvođenjem besplatnog i obaveznog pripremnog predškolskog programa za svu decu, kao i uvođenjem pedagoških asistenata u predškolskim ustanovama i osnovnim školama. Ministar je rekao da je u vrtićima i osnovnim školama angažovano 180 pedagoških asistenata, koji pružaju podršku deci i učenicima iz osetljivih grupa, ali i njihovim vaspitačima i nastavnicima.

– Siromaštvo, nezaposlenost, stereotipi, diskriminacija, alarmantno stanje u zdravstvenoj zaštiti – sve su to problemi koji su učinili da u jugoistočnom delu Evrope romska zajednica bude vidljiv problem. Isključivanje romske dece iz obrazovnog sistema znači rađanje nove generacije koja će dalje reprodukovati nepismene – poručila je Slavica Denić, državna sekretarka u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava. 

Diskriminacija

Rozana Santezo, ekspert Uneska, istakla je da čak polovina dece romske nacionalnosti u Evropi ne uspe da završi osnovnu školu, kao i da se 80 odsto te dece preusmerava u specijalne škole, što je očigledan vid diskriminacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari