Švedska policija dopustila da se ispred džamije u Stokholmu spali Kuran 1foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Švedska policija dopustila je da se danas ispred džamije u Stokholmu održi mali protest na kojem će organizatori pokidati Kuran i spaliti ga, što bi moglo dodatno zakomplikovati kandidaturu Švedske za ulazak u NATO, piše Rojters.

Niz protesta u Švedskoj protiv islama i za prava Kurda pojačao je napetosti s Turskom, čiju potporu Švedska treba dobiti za ulazak u Severnoatlantski pakt.

Ranije je švedska policija odbila nekoliko zahteva za proteste protiv Kurana, ali sudovi su poništili te odluke, tvrdeći da krše zaštićenu slobodu govora.

Na protestu se očekuje dvoje ljudi

Policija je objavila da iako to „može imati spoljnopolitičke posledice“, bezbednosni rizici i posledice povezani sa spaljivanjem Kurana nisu takve prirode da bi se zahtev trebao odbaciti.

Očekuje se da će samo dvoje ljudi učestvovati u protestima, prema stokholmskoj policiji, uključujući organizatora, Salvena Momiku, koji se u nedavnom novinskom intervjuu opisao kao irački izbeglica koji želi zabraniti Kuran.

Turska je krajem januara obustavila pregovore sa Švedskom o prijavi za članstvo u NATO-u nakon što je Rasmus Paludan, čelnik danske krajnje desne političke stranke, zapalio primerak Kurana u blizini turske ambasade u Stockholmu.

Paludan ne bi trebao učestvovati u današnjem protestu.

Arapske zemlje osudile spaljivanje Kurana

Nekoliko arapskih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Jordan i Kuvajt, osudilo je spaljivanje Kurana u januaru. Turska ambasada u Stokholmu nije bila dostupna za komentar.

Švedski premijer Ulf Kristerson ranije danas je rekao da njegova zemlja i dalje želi pristupiti NATO-u pre ili na samitu u Vilnjusu sledećeg meseca, iako nije sigurno da će to do tada moći učiniti, prenosi Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari