Rasmus Paludan, političar krajnje desnice, tvrdi nije bila njegova ideja: Paljenje Kurana u Švedskoj ima veze sa Rusijom? 1Foto: (AP Photo/Francisco Seco)

Rasmus Paludan, dansko-švedski političar krajnje desnice koji je pre neki dan zapalio Kuran u Švedskoj, dobio je pomoć za svoj „protest“ od švedskog novinara Čang Frika, koji je takođe sarađivao sa podružnicom ruskog propagandnog kanala Raša tudej, piše Helsingian Sanomat.

Paludan je u utorak za švedski list „Dagens Nyheter“ kazao da paljenje Kurana u Švedskoj nije njegova ideja. On tvrdi da je predlog da otputuje u Švedsku i spali muslimansku svetu knjiga došao od Frika i novinara koji radi za krajnje desničarski medij „Exakt24“.

„Njihova ideja je bila da spale Kuran ispred turske ambasade.“

Prema Paludanovim rečima, on je takođe dobio novčanu pomoć od Frika neophodnu za „obradu zahteva za protestnu dozvolu od strane policije“. Frik je potvrdio za „Dagens Nyheter“ da je izvršio tu isplatu.

Međutim, Frik kaže da nije unapred znao da će Paludan spaliti Kuran. Prema Frikovim rečima, pokušavao je da „nagovesti“ da umesto spaljivanja Kurana, Paludan može da uradi nešto drugo.

„Lično ne bih nikoga ohrabrivao da spaljuju verske spise“, rekao je Frik za Ekspresen.

Prema njegovim rečima, želeo je da pruži podršku „protiv Turske, a ne da nervira Muslimane“.

Paludan, koji se protivi islamu, poznat je upravo po paljenju Kurana.

Čang Frik (39) je glavni i odgovorni urednik onlajn publikacije „Nyheter Idag“. Pored toga, radi kao prezenter onlajn kanala švedskih demokrata Riks.

Švedske demokrate su saopštile da stranka nema nikakve veze sa postupkom Paludana. Švedske demokrate su najveća vladina stranka u vladi, a veze stranke sa Frikom sada su izazvale trzavice u vladi, navode izvori DN.

Frik je radio i za podružnicu ruskog propagandnog kanala Russia Today kao slobodni novinar.

Insajder, ruska nezavisna medijska kuća sa sedištem u Letoniji, objavila je intervju sa Frikom u utorak uveče.

U njemu Frik potvrđuje da je platio Paludanu. Kazao je takođe da ne veruje da je doprineo uništavanju šansi Švedske za prijem u NATO.

„Ako uništim njihov zahtev za prijem u NATO, onda je aplikacija svakako stajala na zaista klimavom terenu“, rekao je on.

Rasmus Paludan, političar krajnje desnice, tvrdi nije bila njegova ideja: Paljenje Kurana u Švedskoj ima veze sa Rusijom? 2
Foto: FreeImages /Farhan Amoor

Insajder prenosi da je Frik u prošlosti nekoliko puta putovao u Moskvu, a bio je uključen i u programe ruskih propagandnih medija, što Frik poriče.

On u jednom intervjuu kaže da nije radio za RT od 2014. kao i da nije podržavao ruske operacije od 2014. Sada, kako kaže, pomaže ukrajinskim izbeglicama, radi sa Ukrajincima i prikuplja novac za njih.

Frik je u prošlosti takođe negirao svoje veze sa Rusijom. U članku iz 2019. u Njujork tajmsu ispričao je o svojoj ruskoj devojci i činjenici da je u Švedskoj bio oštro kritikovan kao ruski špijun.

„Evo mog pravog šefa. To je Putin“, šalio se on tada, preneo je Njujork tajms.

U priči, Frik kaže da kao novinar piše o „problemima koje izazivaju imigranti“. On je rekao da neće prihvatati naređenja švedskih demokrata ili Kremlja, čak i ako je njegovo izveštavanje po njihovom ukusu.

Aleksandar Stab bivši premijer Finske komentarisao je na Tviteru ceo slučaj navodeći da ga ne izenađuje sve ovo.


„Izgleda da Rusija stoji iza spaljivanja Kur’ana u Švedskoj. Ovako izgleda hibridno ratovanje jedne odmetničke države. U današnjem svetu sve može biti naoružano“, napisao je Stab.

Događaj iz Švedske izazvao je proteste u više zemalja sveta.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova Turske najoštrije su osudili „podli napad na našu svetu knjigu, Kuran, u Švedskoj“.

„Uprkos našim ponovljenim ranijim upozorenjima potpuno je neprihvatljivo dozvoliti ovaj antiislamski čin, koji cilja na Muslimane i vređa naše svete vrednosti, pod maskom „slobode izražavanja“. Ovo je otvoreni zločin iz mržnje.

Ovaj odvratan čin je još jedan primer alarmantnog nivoa koji su islamofobija i rasistički i diskriminatorni pokreti dostigli u Evropi“.

Oni su pozvali švedske vlasti da preduzmu neophodne mere protiv „počinilaca ovog zločina iz mržnje“, kao i sve zemlje kao i međunarodne organizacije da preduzmu konkretne korake solidarnosti protiv islamofobije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.