Papa Franja je upozorio 1,2 milijarde rimokatolika da ne budu „zatrovani“ konzumerizmom, te je apelovao na trezvenost u svetu koji je opsednut „potrošnjom, hedonizmom, bogatstvom i ekstravagancijom“. On je na božićnoj misi koju je održao pred 10.000 ljudi u Bazilici Svetog Petra u Rimu poručio da je Božić vreme „da još jednom otkrijemo ko smo“. Papa je rekao vernicima da pokažu istu jednostavnost kao dete Isus, „koji je rođen u siromaštvu u jaslama uprkos tome što je božansko biće“.

„U društvu koje je toliko često zatrovano potrošačkom groznicom i hedonizmom, bogatstvom i ekstravagancijom, izgledom i narcizmom, ovo dete nas poziva da se ponašamo trezveno, odnosno jednostavno, uravnoteženo, dosledno i tako da možemo da shvatimo i radimo ono što je od suštinske važnosti“, rekao je papa Franja. On je naglasio da „u kulturi ravnodušnosti u kojoj bezobzirnost nije retka pojava, naš stil života umesto toga treba da bude pobožan, ispunjen empatijom, saosećanjem i milosrđem“.

U okolini Vatikana su juče bile pooštrene mere bezbednosti, te je policija obavljala provere pojedinaca. Svi koji su ušli u Baziliku, najveću crkvu u hrišćanskom svetu, morali su da prođu kroz detektor metala.

Prema rečima dopisnika, papa je iskoristio svoju propoved da napravi presek glavnih tema koje su obeležile tri godine koliko je proveo na poziciji poglavara Rimokatoličke crkve – milosrđe, saosećanje, empatija i pravda. „U svetu koji je suviše često nemilosrdan prema grešniku i blag prema grehu potrebno je da negujemo jak osećaj pravde, da prozremo i postupimo po Božjoj volji“, poručio je papa Franja.

On se kasnije juče po tradiciji obratio vernicima s glavnog balkona na Trgu Svetog Petra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari