Ukupno jedanaest teških pacijenata biće zbrinuto tokom dva dana veštim rukama najboljih interventnih kardiologa iz sveta koji su u poseti kolegama u Kliničkom centru Srbije. Reč je o bolesnicima sa najsloženijim začepljenjima krvnih sudova srca kod kojih bi klasičan hirurški zahvat bio previše rizičan, a nisu zbrinuti u aprilu, tokom šestog Samita interventnih kardiologa u Beogradu.


Intervencije će, i ovog puta bez naknade, obaviti Osama Kato iz Japana, Džordž Sijanos iz Grčke i Alfredo Galasi iz Italije. Stručnjak iz Japana, Osama Kato, rodonačelnik je retrogradnog pristupa, pri kome se prolazeći preko zdrave otvara bolesna arterija.

Prof. dr Milan Nedeljković, pomoćnik direktora Klinike za kardiologiju u KCS, kaže za Danas da su u pitanju složene intervencije na koronarnim sudovima zapušenim dugo godina, kao i mestima račvanja velikih krvnih sudova i bolesti glavnog stabla leve srčane arterije.

– Osim lečenja teških pacijenata, skup je prilika za edukaciju interventnih kardiologa iz naše zemlje i okruženja. Ovo je treći mini CTO samit, posvećenintervencijama na potpuno zapušenim arterijama srca- istakao je prof. Nedeljković.

Složene intervencije, koje se rade u salama za kateterizaciju KCS, prati više od 50 interventnih kardiologa iz Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, koji imaju i mogućnost interaktivnog učešća – razmene mišljenja sa svetskim stručnjacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari