Od ukupno 75.133 učenika koji su popunili liste želja, u prvom upisnom krugu raspoređeno je 97,7 odsto đaka, dok je oko 1.700 učenika konkurisalo za upis u drugom upisnom krugu.

Kako je rečeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare Ministarstva prosvete, po prvoj želji upisano je oko 62 odsto đaka, po drugoj 15,6 procenata, a po trećoj oko osam odsto učenika.

Prema rečima Bogoljuba Lazarevića, pomoćnika ministra za srednje obrazovanje, đaci koji iz opravdanih razloga nisu polagali kvalifikacioni ispit u junu, imaće novu šansu u avgustu – test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika polagaće 25. avgusta, a iz matematike 26. avgusta. Oni će moći da konkurišu na sve obrazovne profile i biće upisani preko predviđene kvote, uz uslov da imaju minimum bodova kao poslednji primljeni u određenom odeljenju.

Ove godine na listi najatraktivnijih obrazovnih profila su ogledni – kuvar, konobar, tehničar za bezbednost saobraćaja, fizioterapeutski tehničar, turistički tehničar, službenik osiguranja, bankarski službenik i poslovni administrator. Najmanji broj učenika želeo je da upiše zanimanja – proizvođač finalnih proizvoda od drveta, rukovalac mehaničar poljoprivredne tehnike, proizvođač prehrambenih proizvoda, mašinbravar, konfekcijski tehničar i pekar.

Prema broju prijavljenih kandidata, najpopularnija je bila zemunska Medicinska škola, u kojoj je 1.017 učenika kao jednu od prve tri želje navelo profil medicinska sestra-tehničar, a mesta je bilo za 150 učenika. Slede beogradska Pravno-poslovna škola, Druga ekonomska, Treća beogradska gimnazija sa društveno-jezičkim smerom, gimnazija „Svetozar Marković“ u Novom Sadu sa opštim smerom, kao i I i V ekonomska škola u Beogradu.

Ministar prosvete Žarko Obradović je istakao da su prijemni i kvalifikacioni ispiti protekli bez problema i da se pokazalo kao opravdano to što su u pet zadataka iz matematike izmenjene vrednosti, jer je ove godine viši prosečan broj poena na testu iz tog predmeta nego lane. On dodaje da su u jednoj školi svi učenici na testiranju osvojili 99 odsto poena, što ukazuje da su deca prepisivala, pa će ovaj slučaj ispitati prosvetna inspekcija.

Zabranjeno uslovljavanje upisa đačkim dinarom

Ministar prosvete Žarko Obradović pozvao je juče roditelje da ne plaćaju nikakve obaveze, ukoliko odluku o tome nije doneo savet roditelja škole. Prema njegovim rečima, Ministarstvo je izdalo nalog školskim upravama da obaveste direktore škola da je uzimanje đačkog dinara prilikom upisa učenika u prvi razred nezakonito. Obradović je rekao da će na svaki prijavljeni slučaj Ministarstvo poslati prosvetnu inspekciju. Pomoćnik ministra Bogoljub Lazarević je istakao da sa naplaćivanjem đačkog dinara prednjače škole u Vojvodini, koje za ovu „uslugu“ uzimaju od 1.500 do 3.000 dinara.

 

Slabo interesovanje za modnog krojača

Novi ogledni obrazovni profil tehničar za reciklažu pokazao se kao apsolutni pogodak, jer je na jedno mesto konkurisalo više od tri učenika. Kada je reč o zanimanju modni krojač, upisna kvota je popunjena u školama u Mladenovcu i Smederevu, ali je slabo interesovanje zabeleženo u Somboru i Leskovcu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari