Novak Đoković, najbolji teniser sveta i posle Rolan Garosa ima ubedljivu prednost na čelu ATP liste. Dobrim partijama na Otvorenom prvenstvu Francuske Viktor Troicki zabeležio je rapidan napredak na listi za čak 13 mesta. Sada je 44. igrač na planeti, dok je Janko Tipsarević nazadovao za dve pozicije i trenutno je 14. teniser sveta.


Od prethodnog rangiranja Đoković je ispadanjem u polufinalu Rolan Garosa izgubio 480 bodova, ali i sa 11.830 bodova još uvek ima ubedljivu prednost nad drugoplasiranim Endijem Marejem (8.310). Otežavajuća okolnost za Novaka jeste činjenica da će u narednom periodu braniti puno bodova sa najkvalitetnijih turnira. Od mogućih 10.000 bodova Đoković je prošle sezone osvojio 6.530. Trijumfovao je u Montrealu, Pekingu, Šangaju i na Masters kupu. Na Vimbldonu je poražen u polufinalu, Ju-Es openu i Sinsinatiju u finalu. Rafael Nadal, na drugoj strani, iako trenutno zaostaje 4.935 bodova za srpskim teniserom, u daleko je boljoj poziciji. Španac je zbog povrede prošle sezone pauzirao od Vimbldona (ispao u drugom kolu), sve do kraja kalendarske godine, tako da će biti u odličnoj situaciji da, ukoliko nastavi sa sjajnim partijama, ponovo bude najbolji teniser sveta. Svoje računice imaju i Marej, Federer i Ferero, koji takođe ne brane toliki broj poena kao Đoković.

Kada su dame u pitanju, najbolje srpske teniserke zabeležile su napredak na WTA listi. Ana Ivanović sada zauzima 12. poziciju (napredak za dva mesta), Jelena Janković je takođe poboljšala mesto za dva koraka tako da je 16. teniserka sveta, dok je najveći skok zabeležila Bojana Jovanovski, za čak sedam pozicija i sada je 40. igračica na planeti. Serena Vilijams je neprikosnovena na čelu liste, a prate je Viktorija Azarenka i Marija Šarapova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari