Severnokorejski lider Kim Džong Un osvojio je na jučerašnjim parlamentarnim izborima 100 odsto glasova u svojoj izbornoj jedinici, potvrdili su tamošnji mediji. Kao i njegov otac, Kim Džong Un bio je kandidat u jedinici broj 111, u planinskom okrugu Paektu.

Severnokorejci toj planini pripisuju božanski status, pošto je na njenim obroncima, prema legendi, rođen Kim Džong Il, otac sadašnjeg lidera. Kako prenosi severnokorejska agencija KCNA, ovim je potvrđena „apsolutna podrška“ građana Kim Džong Unu.

Osim što su građani fizički glasali, u ovim izborima nije bilo ničeg demokratskog, pošto je u svakoj od 687 izbornih jedinica bio samo jedan kandidat, navodi AFP. Izbori za Vrhovnu narodnu skupštinu se održavaju svake pete godine, a ta institucija obično zaseda dvaput godišnje kako bi odobrila budžet i druge odluke koje je donela vladajuća Radnička partija.

Budući da nema protivkandidata, glasači su mogli samo da napišu „da“ ili „ne“ pored imena jedinog kandidata. Rezultati glasanja u drugim okruzima tek treba da budu saopšteni.

Demokratska dužnost severnokorejskih glasača nije toliko u odluci koga žele da ih zastupa, već da li se slažu sa izborom vladajuće stranke, ističe dopisnica Bi-Bi-Sija iz Seula Lusi Vilijamson. Izlaznost na poslednjim izborima za skupštinu, održanim 2009, iznosila je 99,98 odsto, od kojih su svi glasali za predloženog kandidata u svojoj izbornoj jedinici. Za severnokorejske vlasti ovi izbori služe i za popis stanovništva, budući da zvaničnici posećuju svako domaćinstvo u zemlji kako bi obezbedili prisustvo svih registrovanih glasača.

Kim Džong Un je postao lider Severne Koreje 2011. nakon smrti njegovog oca. Nosi niz najviših titula u zemlji, uključujući i onu komandanta oružanih snaga. Mediji su ženu koja ga je pratila do biračkog mesta identifikovali kao njegovu mlađu sestru, te „visoku zvaničnicu“ Kim Jo Jong.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari