SZO: Hitno obezbediti lekove i kiseonik za Ukrajinu 1Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Kiseonik, insulin, zaštitna oprema, lekovi…. trenutno nedostaju Ukrajini – kazao je između ostalog danas direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge govoreći o prioritetima SZO u vezi sa trenutnom krizom u Ukrajini.

– Pre svega radimo na tome da dopremimo zdravstvenu opremu koja je neophodna Ukrajini i da obezbedimo održivi sistem „sigurnih prolaza“ za isporuku medicinske opreme do mesta u zemlji gde je potrebna – kazao je Kluge, istakavši da je trenutno 76 tona opreme na putu ka Ukrajini.

-Drugi prioritet jeste da obezbedimo da susedne države imaju neophodnu infrastrukturu i znanje da zadovolje zdravstvene potrebe izbeglica – dodao je Kluge.

On je podsetio da UNHCR procenjuje da je više od 1,7 miliona, uglavnom žena i dece, do sada napustilo Ukrajinu.

Kao treći prioritet direktor SZO za Evropu naveo je da se izađe u susret trenutnim potrebama Ukrajine u domenu zdravstva kao što su zbrinjavanje povređenih u sukobima.

– Prema procenama UNFPA, oko 80,000 žena bi trebalo da se porodi u Ukrajini u naredna tri meseca bez pristupa zdravstvenoj nezi – istakao je još Kluge.

On je podsetio da zdravstveni radnici i zdravstvene ustanove nikada ne bi trebalo da budu meta napada pa ipak do sada je bilo takvih 16 događaja.

Na kraju Kluge je kazao da je u prošloj nedelji 731 osoba preminula od kovida 19 u Ukrajini a da će taj broj biti i veći kako i dalje nije obezbeđen kisonik za najteže bolesnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari