Tabloidno "proterivanje" Krivokapićevih ćerki iz Srbije po nalogu vlasti 1Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIĆ

Nedopustivo je da tabloidi pod uticajem aktuelne vlasti bilo kome ugrožavaju bezbednost, vrše hajku i teraju ga da ode iz Srbije, pogotovu ako se radi o članovima porodica političara, saglasni su sagovornici Danasa.

Ipak, još jedna stvar oko koje imaju isti stav je i da je ovo već uobičajeni način Vučićevog režima da se preko „svojih“ medija obračunava sa političkim neistomišljenicima, te da nije ni prvi a ni poslednji put da se u sinhronizovanim hajkama štampanih tabloida vređaju i etiketiraju „nepoželjni“.

Podsetimo, nakon što je crnogorski parlament izglasao Rezoluciju o Srebrenici, srpski režimski mediji ne prestaju sa napadima na crnogorske predstavnike vlasti, prvenstveno na premijera Zdravka Krivokapića, nazivajući ih „izdajnicima srpskog naroda“ jer su ga proglasili genocidnim, iako je u dokumentu jasno naznačeno da pomenuta Rezolucija nije uperena ni protiv jednog naroda.

Ubrzo su se pod udarom našle i Krivokapićeve ćerke, a tabloidima je smetalo što one, eto, žive i rade u Beogradu, nakon čega su njih dve napustile Srbiju i obratile se crnogorskim bezbednosnim službama za procenu svoje ugroženosti.

– Ovakvi napadi su deo standardne politike Vučićevog režima koja se sastoji od potpunog satiranja oponenata, i na političkom i na ličnom planu. I instrumenti su poznati – provladini mediji i botovi vladajuće partije na društvenim mrežama. Ovaj slučaj se izdvaja jer je u pitanju premijer susedne države, što svemu dodaje novi, vrlo opasan momenat daljeg narušavanja regionalne stabilnosti, smatra Dragan Popović iz Kuće ljudskih prava.

Potpredsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Olivera Milošević mišljenja je da je ovo samo jedan od primera gaženja svih novinarskih principa i pravila, ali ne nazire kraj takvom ponašanju pojedinih medija.

– Nijedna politička odluka ne sme uticati na život i sigurnost članova porodica bilo kog političara, a uloga novinara ne sme biti dodatno huškanje na neki crni scenario. Retorika političkog vrha Srbije i pojedinih medija prema premijeru Crne Gore, to proglašavanje za izdajnike, poređenje sa Milom Đukanovićem, sve to ima posledice po bezbednost njegove porodice u Beogradu, pogotovo u osetljivim okolnostima kada tenzije svakodnevno rastu, upozorava Milošević.

Ona dodaje da ta vrsta razračunavanja i pozivanje nekoga da napusti Srbiju, nisu samo nedopustivi već i opasni.

– Pozivati nekoga da napusti zemlju, zato što je odabrao da tu živi i radi, dovoditi sve to u vezu sa odlukama vlasti druge države, zaista predstavlja nedopustivo i krajnje opasno razračunavanje tabloida u Srbiji sa ćerkama crnogorskog premijera. Ta hajka mora hitno da prestane, ali znajući pozadinu svega, bojim se da do toga neće doći. Odgovornost medija je velika, ali nažalost, ovo je samo jedan od primera gaženja svih novinarskih principa, zaključuje Milošević.

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), navodi da nije novo da tabloidi, kao produžena ruka vlasti, napadaju neistomišljenike, i da time izazivaju opasne posledice.

– Ovaj primer nije ništa novo, kroz njega može da se vidi šta to znači kada se sprovodi brutalna difamacija i satanizacija nekih ljudi, da se onda taj napad proširi i na članove porodice, danas su to ćerke premijera Crne Gore, juče su to bila deca Dragana Đilasa, prekjuče neki drugi. Potpuno nedužnim Krivokapićevim ćerkama, koje su studirale i nastavile da žive u Beogradu, sada se stavlja meta na čelo i faktički su još jedna u nizu žrtava ovih revolveraških tabloida koji ordiniraju već godinama u Srbiji. I to je logično finale ove tabloidizacije medija, ako se oni i mogu nazvati medijima. To je sada problem, jer su oni formalno-pravno mediji, a u suštini su produžena ruka vlasti koja služi za brutalne napade i koja ostavlja strašne posledice na mnoge ljude, navodi Bodrožić.

On problem vidi u tome što su tabloidi potpuno van institucionalne kontrole i mehanizama samoregulacije.

– Mi nemamo mehanizme kojima bismo takvo pisanje sprečili. svi ti tabloidi su potpuno van naše samoregulacije, ne priznaju Savet za štampu, ne žele da imaju veze s tim. S druge strane, kontrolisani su iz jednog centra, znači kada taj centar odluči da se unormali, tu mislim na predsednika SNS, onda će to imati odraza i na te takozvane medije koji ga podržavaju. Jer oni ništa ne rade slučajno i na svoju ruku, vidi se sinhronizovani atak na Krivokapića i na druge funkcionere Crne Gore od usvajanja rezolucije, i vidi se i ta namera da se oni u javnom prostoru kriminalizuju i satanizuju. Taj centar, iz kog se upravlja tabloidima, upravo je takav kakve su njihove naslovne strane – nepristojan, spreman na razne gadosti ne bi li političke protivnike ili bilo kog kritičara vlasti do kraja ponizio i učinio im život nesnosnim, kao što je sada slučaj sa Krivokapićevim ćerkama, zaključuje Bodrožić.

Ćerke premijera Crne Gore, Jelena i Milena Krivokapić, saopštile su prekjuče da se zbog „hajke koja je pokrenuta u beogradskim tabloidima“ ne osećaju bezbedno, te da je njihova porodica izložena „nezapamćenom medijskom linču“, pa su zbog toga napustile Srbiju.

„Razočarane smo zbog toga što bas neko proteruje iz države i grada koji doživljavamo kao svoj“, navele su u saopštenju i dodale da će u konsultaciji s porodicom i bezbednosnim službama Crne Gore, proceniti koliko je njihov dalji boravak u Beogradu siguran.

Uprkos

Nakon što su beogradski tabloidi Krivokapića nazivali „izdajnikom“ i čovekom „koji pljuje Srbiju“, zbog nedavno usvojene Rezolucije o Srebrenici, pojedinim dnevnim listovima učinilo se zanimljivim da objave da dve Krivokapićeve ćerke, „uprkos tome“, žive i rade u Beogradu. Kako su naveli Kurir, Alo i još neki dnevni listovi, starija ćerka, koja je doktor medicine, poseduje salon lepote na Voždovcu, dok je mlađa, kao magistar farmacije, zaposlena kod nje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.