Tadić: Sportske novinarke moraju da idu zaobilaznim putem i da se duplo dokazuju 1Foto: Pixabay/Engin Akyurt

Žene u sportskom novinarstvu su cenjenije i poštovanije nego ranije, ali su za to zaslužne upravo same žene, kojima je mnogo teže da se dokažu naročito pred publikom, rekla je FoNetu novinarka i urednica portala Meridian sport Marija Tadić.

Ona je u serijalu razgovora Kiosk o medijskoj sceni Srbije istakla da se žene sada lakše probijaju i kroz najpopularnije sportove, poput fudbala i košarke, do nedavno rezervisane za muške novinare.

Prema njenim rečima, sportske novinarke moraju da se probijaju pričama o manjim događajima i manje poznatim ljudima, da idu zaobilaznim putem i da se duplo dokazuju kako bi dobile značajnije utakmice i sagovornike.

Kako je ocenila, poseban značaj za afirmaciju žena u sportskom novinarstvu imaju televizijske novinarke, jer su vidljivije i lakše mogu da pokažu svoj kvalitet.

“Mi radimo isti posao, podjednako idemo na teren i radimo iste utakmice kao naše muške kolege, posao je identičan i obavljamo ga podjednako dobro, ponekad čak i bolje”, napomenula je Tadić.

Negativni komentari, kako tvrdi, pristižu najčešće od publike, koja još nije navikla na žene u sportskom novinarstvu i zato ih potcenjuje.

Ona se pozvala na primer da je „jedan fudbalski trener u Srbiji u toku konferencije za medije rekao novinarki: ‘Tebi je mesto u kuhinji, šta ti tražiš ovde?’”.

Tadić raduje to što takve komentare do sada nije čula od svojih kolega, ali priznaje da se ljudi uglavnom iznenade kada čuju čime se bavi.

Obavezno je pitaju i za koga navija i koji joj je omiljeni sportista, što verovatno ne pitaju muške novinare.

“Proces napredovanja žene u sportskom novinarstvu je jako dug i naporan i sigurna sam da je mnogo duži proces, nego kod muškaraca”, smatra Tadić.

Ona u Srbiji zna samo za dve urednice u sportskom novinarstvu, a to je upravo slučaj za Meridianbet portalom i novinskom agencijom Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari